Hlavní obsah

Hrozí kalamita. Na Moravě se tvoří ledovka, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové v pondělí večer na sociální síti varovali před lokálními kalamitními situacemi v souvislosti s ledovkou. Největší komplikace lze čekat na Moravě. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) již dříve vydal výstrahu.

Foto: X/ČHMÚ

Aktuální mapa srážek

Článek

„Na většině území Moravy se tvoří ledovka a v dalších desítkách minut a několika hodinách očekáváme velké riziko silné ledovky a výrazných komplikací,“ uvedl ČHMÚ na sociální síti kolem sedmé večer.

Meteorologové upozornili na mrznoucí srážky s tím, že hlavní porce ale teprve přijde.

„Na některých místech může opravdu spadnout až 10 mm mrznoucích srážek a lokálně hrozí i kalamitní situace,“ popsal ústav.

Čekají nás teplotní skoky

Počasí

Třeba na Vysočině byly večer solené hlavní silnice mokré, opatrně je třeba jezdit hlavně na vedlejších vozovkách nižší třídy. Do terénu vyjely sypače.

Výstraha před ledovkou platí do noci na úterý. Týká se především východní části České republiky, největší riziko pak pásu území na Moravě. Pro některé okresy bylo vydáno nejvyšší „červené“ varování.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Vývoj nebezpečí tvorby ledovky v čase

Slunečné počasí přilákalo do Jeseníků davy lidí. Záchranáři měli napilno

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám