Hlavní obsah

Kvůli popadaným stromům bylo v Česku téměř 100 tisíc domácností bez elektřiny

• Aktualizováno

Kvůli stromům popadaným na vedení evidoval ČEZ v Česku dnes ráno k 08:00 asi 70 tisíc domácností bez elektřiny, přes 130 poruch na vysokém napětí a další desítky poruch na napětí nízkém. Dalších přes 20 tisíc domácností je bez elektřiny na distribučním území, které spadá pod skupinu E.ON. Odpoledne se počet lidí bez proudu snížil zhruba na 15 tisíc.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto

Článek

„Nejsložitější situace je nyní v kraji Moravskoslezském kraji, kde evidujeme 27 poruch na vedení vysokého napětí a 15 tisíc domácností bez elektřiny, následně pak v kraji Středočeském, kde je 22 poruch na vedení vysokého napětí a 13 tisíc domácností bez elektřiny, a v kraji Královéhradeckém, kde pracujeme na opravě 26 poruch na vedení vysokého napětí a bez elektřiny je 12 tisíc domácností,“ uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Tisíce domácností bez elektřiny evidují energetici také v Libereckém a Ústeckém kraji. Podle okresů je nejhorší situace na Šumpersku, Vsetínsku a Náchodsku.

Poruchy na vedení způsobily především stromy a větve, které popadaly v důsledku větrného počasí a sněžení. Vítr a sníh i nadále práci energetikům komplikují.

Vítr a sníh komplikují dopravu. Stromy popadaly i v Zoo Liberec

Počasí

„Mnohdy je problém se do terénu dostat kvůli popadaným stromům. Často se vracíme na místa, kde jsme již zasahovali v pátek večer. Snažíme se dodávky elektřiny obnovit co nejdříve,“ dodala mluvčí.

Společnost EG.D, která je součástí skupiny E.ON, evidovala dnes ráno na svém distribučním území zhruba 70 poruch na vysokém napětí a přes 20 000 odběratelů s omezením dodávek elektřiny.

Nejvíce poruch je na jižní Moravě, dále na Vysočině, v Jihočeském a Zlínském kraji. „Vzhledem k tomu, že vítr stále fouká, mohou hlavně ve východní části našeho distribučního území poruchy i nadále přibývat,“ uvedl mluvčí E.ON Roman Šperňák.

Před větrem a náledím varují meteorologové ještě dnes dopoledne. Mohou se také tvořit závěje a sněhové jazyky.

Na východě Čech je bez elektřiny téměř 15 tisíc domácností

Kvůli silnému větru a sněžení je dnes ráno v Královéhradeckém kraji bez elektrické energie 12 tisíc domácností, v Pardubickém kraji pak 2500 domácností. ČTK o tom informovala mluvčí ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková.

„Vzhledem k velmi silnému větru, který foukal i v noci, a kvůli sněžení evidujeme k 08:00 dnes ráno v Královéhradeckém kraji 26 poruch na vedení vysokého napětí, k nejpostiženějším oblastem patří Rychnovsko, Náchodsko, Trutnovsko, Jičínsko. V Pardubickém kraji evidujeme devět poruch na vedení vysokého napětí, k nejpostiženějším oblastem patří Svitavy, Pardubicko, Ústí nad Orlicí a Chrudimsko,“ uvedla mluvčí.

Počasí způsobilo problémy také v pátek, kdy bylo bez elektřiny asi 550 domácností na východě Čech.

„Na odstraňování poruch samozřejmě pracujeme a budeme pracovat i dnes, pokud počasí, terén a bezpečnost dovolí. Poruchy jsou způsobeny velmi silným větrem, mokrým těžkým sněhem, stromy a větve padají do vedení,“ uvedla mluvčí.

Desítky výjezdů mají kvůli popadaným stromům hasiči. V hradeckém kraji od pátečního poledne do dnešního rána vyjížděli zhruba ke 150 událostem.

Téměř polovina popadaných stromů a větví byla na Trutnovsku, nejméně závažná situace byla na Hradecku. Podobná situace je v Pardubickém kraji, hlavně od středních poloh, vyplývá z informačního webu hasičů.

Časně ráno popadané stromy komplikovaly dopravu na třech regionálních tratích v hradeckém a částečně Pardubickém kraji.

Vlaková doprava byla omezená mezi úseky Teplice nad Metují a Hronov na Náchodsku, mezi Náchodem a Chocní na Orlickoústecku a Jičínem a obcí Butoves na Jičínsku. Vyplývá to z webu o dopravních mimořádnostech Českých drah.

Ve středních Čechách je bez elektřiny 13 tisíc domácností

Ve středních Čechách bylo dnes v 08:00 kvůli větru bez elektrické energie 13 000 domácností, nejvíce na Nymbursku a Kutnohorsku. Na vysokém napětí je 22 poruch, řekla ČTK mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

„Poruchové čety jsou i nadále v terénu, pracují na obnovení dodávky našim zákazníkům,“ uvedla Holingerová.

Nejčastější příčinou poruch je podle ní pád stromů a větví do vedení, poškození izolátorů a konzolí, přetrhání vodičů. „Mnohdy je problém se do terénu dostat kvůli popadaným stromům,“ doplnila mluvčí.

V celém Česku evidovali pracovníci ČEZ k 08:00 bez dodávek elektřiny 70 000 domácností, nejvíce v Moravskoslezském kraji. Celkem odstraňují 130 poruch na vedení vysokého napětí a další desítky poruch na napětí nízkém.

Na železnici v regionu komplikace aktuálně nejsou. „Mezi Zručí nad Sázavou a Zbraslavicemi zastavil vlak kolem 04:00 před spadlým stromem, provoz tam byl obnoven od 05:15, podobně na trati na Mladoboleslavsku z Mšena do Skalska, i tam už byl ale provoz obnoven,“ řekl ČTK mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

V Karlovarském kraji je bez elektřiny asi 400 domácností

Kvůli silnému větru a sněžení je v Karlovarském kraji bez elektrické energie asi 400 domácností, konkrétně na Chebsku. V Plzeňském kraji pak 70 odběrných míst na Klatovsku.

Západní Čechy jsou kvůli počasí postiženy nejméně, řekla ČTK mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. V obou regionech je teď hlášeno po jedné poruše vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí. Montéři je všechny opraví během dopoledne, řekla.

V Karlovarském kraji jsou bez elektřiny čtyři místa na Chebsku – část Mariánských Lázní Úšovice a dále obce Valy, Velká Hleďsebe a Klimentov. V Plzeňském kraji jsou to obce Hejná a Kejnice a Horažďovicku.

„Dispečink ČEZ Distribuce eviduje v Česku k 08:00 na 70 tisíc domácností bez elektřiny a řeší více než 130 poruch na vedení vysokého napětí a další desítky poruch na napětí nízkém,“ uvedla mluvčí.

Nejsložitější situace je nyní v kraji Moravskoslezském, Středočeském a Královéhradeckém kraji, dodala Holingerová.

Kamionům se průjezd do Harrachova nedoporučuje

Silničáři nedoporučují průjezd po silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Úsek byl pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny uzavřený kvůli sněžení od pátku ráno, znovu se otevřel dnes v 06:00.

Dispečer ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti, však průjezd nákladním vozidlům nedoporučuje. Podle něj by měla vozidla dál využívat alternativní trasu vedoucí po silnici 35 přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou, řekl dnes ráno ČTK.

Úsek silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova se uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvázlý kamion.

Hlavní tahy v Libereckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Místy se může objevit rozbředlý sníh, dohlednost je snížena vlivem srážek.

Situaci s odklízením sněhu na silnicích komplikuje silničářům silný vítr, který vozovky zafoukává. U Doks na Českolipsku spadl na silnici 38 strom. Místo je průjezdné jedním pruhem.

Oblačnost a srážky by měly v kraji pode meteorologů k večeru ustávat. Upozorňují, že na horách se mohou místy tvořit sněhové jazyky a nad 900 metrů nad mořem také závěje. Ráno varují před náledím.

Silnice v Ústeckém kraji jsou sjízdné s opatrností

Silnice v Ústeckém kraji jsou po ošetření většinou sjízdné se zvýšenou opatrností, místy bez omezení. Během noci v kraji sněžilo. Vyplývá to z dopravních informací Ředitelství silnic a dálnic.

Dopravu komplikoval přes noc také silný vítr, který lámal stromy a větve. Ze silnic je pak uklízeli hasiči, kteří vyjížděli od 21:00 do 6:00 k 84 zásahům. Informovali o tom na twitteru.

V několik případech museli hasiči stromy odklízet i z drátů elektrického vedení. Nejvíc zásahů měli na Ústecku, kam vyjeli 20krát. V Chomutově spadl strom na dvě zaparkovaná auta. Na devíti místech zajišťovali hasiči uvolněné plechy na střeše.

V Sobědruhách na Teplicku vítr zlomil stožár. V Kadani na Chomutovsku hasiči zajišťovali uvolněné fotovoltaické panely. V Přestanově na Ústecku spadlo vedení vysokého napětí.

Během dne by měl podle meteorologů vítr postupně ustávat. Očekávají tvorbu sněhových jazyků na horách, v nížinách se může místy objevit náledí.

Na Vysočině blokují silnice spadlé stromy

Celou noc bojují hasiči z Vysočiny s následky silného větru, stromy v jeho důsledku padají na silnice po celém kraji, do této chvíle už jde o vyšší desítky výjezdů.

Po čtvrté hodině ráno do spadlého stromu u Velkého Beranova narazila dodávka, o hodinu později se totéž přihodilo nákladnímu a osobnímu autu u Bohdalce na Žďársku.

„Aktuálně máme hlášeny problémy na silnici I/19 mezi Bystřicí nad Pernštejnem a Lesoňovicemi, poté na silnici II/402 mezi Třeští a Stonařovem,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Lébrová. V kraji začalo po sedmé hodině ráno i drobně sněžit.

Silný vítr komplikuje dopravu na jižní Moravě

Silný vítr a teploty kolem nuly komplikují v sobotu ráno dopravu na jižní Moravě.

Ve vyšších polohách hrozí namrzání vozovky v lesních úsecích a řidiči mají být také opatrní kvůli tomu, že hrozí pády stromů přes silnici, vyplývá z informací jihomoravských silničářů na webu Dopravní info.

Společnost Kordis JMK, která zajišťuje organizaci veřejné dopravy, upozorňuje na webu cestující, aby se předem podívali do aplikace IDS JMK Poseidon, zda jejich spoj jede včas kvůli nepříznivému počasí.

Krajský dopravní koordinátor také uvedl, že od 07:30 je kvůli popadaným stromům neprůjezdná trať z Tišnova přes Bystřici nad Pernštejnem do Nového Města na Moravě v úseku mezi Nedvědicí a Rožnou kvůli popadaným stromům.

Silný vítr začal na jižní Moravě foukat od pátečního odpoledne, hasiči měli nejvíce starostí s popadanými stromy na Blanensku a Brněnsku, kde zasahovali u několika desítek událostí, uvedli v tiskové zprávě na webu.

Silný nárazový vítr by měl foukat ještě téměř celou sobotu, odpoledne má postupně slábnout.

V Olomouckém kraji provoz komplikují popadané stromy

Na silnicích v Olomouckém kraji zůstával dnes ráno místy sníh, případně jsou po chemickém ošetření mokré. Při poklesu teplot mohou vozovky namrzat. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Na některých místech regionu komplikují kvůli silnému větru provoz popadané stromy. Vyplývá to z aktuálních údajů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Rozbředlý sníh je na silnicích především na Jesenicku a Šumpersku. Na vozovkách, které udržují silničáři inertním posypem, tedy nejčastěji kamennou drtí, leží od středních poloh uježděná vrstva sněhu.

V horských oblastech se na vozovkách vlivem silného větru tvoří sněhové jazyky. Zbytky rozbředlého sněhu jsou místy i na silnicích na Olomoucku, kvůli sněžení a silnému větru tam silničáři varují před možným vznikem takzvané bílé tmy.

Problémy jsou na silnici II/446 u Kopřivné na Šumpersku, kde na ni spadlo deset stromů. Pokračují tam odklízecí práce, auta mohou úsekem projíždět se zvýšenou opatrností.

Na silnici II/369 u Jindřichova na Šumpersku narazilo do spadlého stromu nákladní auto. Osobní vůz narazil do spadlého stromu na silnici I/47 u Slavíče na Přerovsku. Na dálnici D35 nedaleko Mladče na Olomoucku komplikuje provoz havárie tří vozidel.

V Olomouckém kraji bylo dnes ráno většinou zataženo se sněhovými přeháňkami, případně mrholením. Místy foukal silný nárazový vítr. Teploty se v regionu pohybovaly od minus tří do plus tří stupňů Celsia, na horách klesaly až k minus sedmi stupňům Celsia.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes v kraji proměnlivá, převážně velká oblačnost, místy se sněhovými přeháňkami. V Jeseníkách bude zataženo se sněžením.

Nejvyšší teploty by se měly pohybovat mezi minus dvěma až plus jedním stupněm Celsia, na horách od minus devíti do minus pěti stupňů Celsia. Vát bude čerstvý vítr, zpočátku místy s nárazy o rychlosti až 70 kilometrů v hodině, na horách ještě silnějšími.

Odpoledne zeslábne. Od vyšších poloh se mohou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Zpočátku se místy může objevit také náledí.

Uzavřená je zoo v Ostravě

Silný vítr se nad ránem přehnal i na východě země. V Moravskoslezském kraji se proto vedení zoo v Ostravě rozhodlo nepouštět v sobotu do celého areálu zahrady návštěvníky.

„Zoologická zahrada a botanický park Ostrava zůstane v sobotu 4. únoru uzavřena návštěvníkům kvůli velmi silnému větru. Hrozí pád větví,“ uvedla mluvčí zoo Ostrava Šárka Nováková.

Dopravu na Bruntálsku ráno komplikuje sněhová bouře a vichřice, řada silnic je sjízdná pouze se sněhovými řetězy. Sněžení navíc snižuje dohlednost. V ostatních částech Moravskoslezského kraje je většina silnic sjízdná bez omezení, na řadě míst ale fouká silný i nárazový vítr, kvůli kterému už se stalo několik nehod. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Strom spadl například na silnice u Sedlišť na Frýdecko-Místecku či mezi Horním Benešovem a Lichnovem na Bruntálsku, kde do něj narazilo auto. Automobil narazil do spadlého stromu rovněž u Josefovic, části Klimkovic na Ostravsku.

Srážky snižují dohlednost i na Opavsku, kde se kvůli větru tvoří sněhové jazyky. S opatrností by měli jezdit řidiči také v beskydské části kraje na Frýdecko-Místecku, silnice jsou tam většinou po chemickém ošetření mokré.

Pro nákladní vozy těžší 12 tun je na Frýdecko-Místecku stále uzavřený úsek silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou. Silnice, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, vede kolem přehrady s pitnou vodou Šance. Nesmí se tam solit a kamiony mívají v kopcích problémy. Silnice proto bývá v zimě často uzavřená.

Podle meteorologů bude dnes v kraji zataženo až oblačno a na většině území bude občas sněžit. Na horách bude sněžení i trvalejší. Teploty se budou pohybovat kolem nuly, na horách bude mrznout. Čerstvý severní vítr, zejména zpočátku místy s nárazy, bude k večeru zvolna slábnout.

Zavřená je i zoo ve Zlíně

Uzavřena zůstává v sobotu kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám i zoologická zahrada ve Zlíně, která je po pražské zoo druhou nejnavštěvovanější v Česku.

Na vozovkách na Vsetínsku zůstával dnes ráno místy rozbředlý sníh nebo jeho zbytky. Na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách okresu, které silničáři udržují inertním posypem, tedy nejčastěji kamennou drtí, je sněhová kaše, případně uježděný sníh.

Mokré vozovky na Vsetínsku mohou po chemickém ošetření namrzat. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Zbytky sněhové kaše po pluhování leží také na silnicích v Hostýnských vrších. Vyplývá to z aktuálních údajů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Silnice v ostatních částech Zlínského kraje jsou většinou mokré, také tam je však při jízdě na místě opatrnost. Místy se na vozovkách v regionu tvoří ledovka. Kvůli silnému větru komplikují provoz na některých silnicích popadané stromy. Neprůjezdná je kvůli nim například silnice II/489 u Držkové na Zlínsku.

Strom spadl také na silnici I/57 u Vsetína, silnici II/432 u Střílek na Kroměřížsku nebo na silnici II/422 u Osvětiman na Uherskohradišťsku. Na silnici I/35 u Zašové na Vsetínsku narazilo do spadlého stromu osobní auto, nehoda se podle dostupných údajů obešla bez zranění.

Kvůli ledovce je v délce 6,2 kilometru uzavřena silnice III/4932 mezi Loučkou a Vizovicemi na Zlínsku. Ze stejného důvodu je neprůjezdná silnice III/42826 v délce 7,6 kilometru mezi Modrou na Uherskohradišťsku a rekreační oblastí Bunč, která leží na rozhraní okresů Uherské Hradiště a Kroměříž. „Vozovka se v zimě neudržuje,“ uvedli silničáři.

Ve Zlínském kraji bylo dnes ráno většinou zataženo s deštěm, případně deštěm se sněhem. Místy foukal silný vítr. Teploty se v regionu pohybovaly od jednoho do pěti stupňů Celsia.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes v kraji proměnlivá oblačnost, místy se sněhovými přeháňkami, četnější budou na Valašsku. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi minus dvěma až plus jedním stupněm Celsia.

Vát bude čerstvý severozápadní až severní vítr, místy přechodně i silný. Zpočátku mohou nárazy větru místy dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, odpoledne postupně zeslábne. Ráno a dopoledne se také místy může tvořit náledí náledí.

Auto na střeše, sněhová bouře. Silný vítr a ledovka dál komplikují dopravu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám