Hlavní obsah

Vítr a sníh komplikují dopravu. Stromy popadaly i v Zoo Liberec

• Aktualizováno

Na dálnici D10 popadaly v pátek odpoledne ve větru stromy, což omezilo provoz ve směru na Prahu. Problémy kvůli sněhu a větru hlásí také železnice. Bez proudu jsou kvůli popadaným stromům tisíce domácností. Zoo Liberec uvedla, že bude kvůli odklízení spadlých stromů v sobotu zavřená.

Foto: kraje Jihočeského HZS, ČTK

Osobní auto poškozené pádem stromu u Písku

Článek

Stromy na D10 spadly na Mladoboleslavsku v úseku mezi 35. až 36. kilometrem ve směru na Prahu, další byly nad dálnici nakloněny.

Provoz na dálnici byl omezen po 16:45. Policisté uvedli, že hlídky kvůli odklízení zpomalují provoz až do úplného zastavení. „Tvoří se kolony, prosíme o trpělivost,“ napsali na Twitteru.

Provoz byl plně obnoven kolem 18:20.

Foto: Policie ČR

Některé stromy na dálnici spadly, jiné jsou nebezpečně nakloněny.

Kvůli větru je na Vysočině, jihu Čech a jižní Moravě zhruba 2300 odběratelů firmy EG.D. Firma eviduje 19 poruch. Do vedení vysokého napětí padají stromy. ČTK to po 20:00 sdělil mluvčí firmy E.ON Roman Šperňák.

Vpodvečer bylo bez proudu 12 tisíc domácností, jimž firma energii dodává. Kvůli silnému větru popadaly na Vysočině desítky stromů.

Na Havlíčkobrodsku vítr způsobil výpadek v dodávce elektřiny u stovky domácností, jimž proud dodává ČEZ. Spadlé stromy omezily provoz na železnici. Vyplývá to z informací ČEZ, hasičů a Českých drah.

Foto: Policie ČR

Některé stromy jsou nakloněny nad dálnici.

Popadané stromy či větve mohou ve Středočeském kraji také za výpadky proudu. V podvečer tam bylo bez elektřiny zhruba 26 tisíc domácností, nejvíce na Nymbursku.

Silný vítr v Praze zaměstnal hasiče. Řešili i utržené žaluzie ve Stodůlkách Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Problémy s větrem či sněhem hlásí i další regiony, 12 tisíc domácností bylo vpodvečer bez proudu na Vysočině, jihu Čech či jižní Moravě. Na východě Čech to bylo asi 5500 domácností, přičemž hůře je na tom Pardubický kraj.

V Tatrách varují před orkánem a lavinami. Sever Slovenska čeká sněhovou kalamitu

Zahraniční

Správa železnic uvedla, že sněžení a silný vítr komplikují provoz na několika železničních tratích hlavně v Čechách. Spadlý strom odpoledne zastavil vlaky například na Klatovsku, Karlovarsku či Liberecku. Problémy jsou hlášeny i z Havlíčkobrodska, kde popadaly desítky stromů.

Kvůli popadaným stromům v sobotu neotevře Zoo Liberec. „Z důvodu silného větru a práce těžké techniky při odklízení dvou spadlých stromů zůstane areál zahrady v sobotu 4. února pro veřejnost uzavřen,“ uvedla zahrada na Facebooku.

Správa Šumavy varovala v pátek večer před rizikem pádu stromů kvůli novému sněhu a větru.

„Pod tíhou sněhové pokrývky dochází k vývratům a zlomům stromů, jejich částí, tedy špiček, větví, a to na celém území NP a CHKO Šumava,“ informoval tiskový mluvčí národního parku Jan Dvořák.

„Všichni návštěvníci musejí dbát zvýšené opatrnosti při pohybu v lesních porostech na turistických a běžeckých trasách, v blízkosti solitérních stromů nebo skupinek stromů na bezlesních plochách, ale také při jízdě autem na komunikacích všech tříd na území NP a CHKO Šumava,“ dodal.

Meteorologové varovali před rizikem spojeným s větrem a sněhem (více zde). Na Twitteru v pátek upozornili, že lokálně se objevují i bleskové výboje.

„Ojedinělé blesky se mohou vyskytovat i nadále. Pozor hlavně na silné nárazy větru a přechodně intenzivní srážky,“ napsali odpoledne.

K větru a závějím se přidá ještě náledí, varovali meteorologové

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám