Hlavní obsah

Kdo čeká horké léto, bude zklamán. Alespoň další měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horkého léta si v následujících čtyřech týdnech neužijeme. Podle pátečního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu budou teplotně průměrné až slabě podprůměrné a srážkově průměrné až nadprůměrné. Teplotně podprůměrný bude už příští týden. Výhled byl vydán na dny od 20. července od 16. srpna.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Přeháňkám se nevyhneme.

Článek

Zatímco začátek příštího týdne bude ještě teplý, s nočními teplotami kolem 14 °C a denními až 27 °C, v půlce příštího týdne bude v noci kolem deseti stupňů a přes den jen 21 stupňů. Až na konci příštího týdne začnou teploty růst na 12 stupňů v noci a 24 přes den. Celkově bude příští týden s devadesátiprocentní pravděpodobnosti teplotně podprůměrný.

Týden od 27. července do 2. srpna bude s padesátiprocentní pravděpodobností teplotně průměrný a s čtyřicetiprocentní podprůměrný. Zbylé dva by měly být už teplotně průměrné.

Průměrná teplota mezi 20. červencem a 16. srpnem se v posledních třiceti letech pohybovala v rozmezí 18,1 až 19,1 stupně Celsia. Nejvyšší 22,5 stupně byla v roce 2018, naopak nejchladněji bylo v tomto období v roce 1987, kdy průměr dosahoval jen 14,7 stupně.

Srážkově by měly být příští čtyři týdny s padesátiprocentní pravděpodobností průměrné a se čtyřicetiprocentní nadprůměrné. V průměru v nich napršelo v posledních třiceti letech 72 mm srážek, nejméně, pouhých 25 mm, před dvěma lety, naopak v roce 1977 to bylo 150 mm.

Reklama

Výběr článků

Načítám