Hlavní obsah

Jaro ve dveřích, ale zima to ještě nebalí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ranní mrazy, na horách sníh, ale i teploty kolem patnácti stupňů Celsia nebo déšť. Následující týden nabídne celou paletu počasí. Pro Novinky to uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. První jarní den, který připadá na středu, by se měl ale povést.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 18. 3. 2024Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Zpočátku a koncem týdne k nám bude proudit studený vzduch – až do středy tak očekáváme po ránu místy mráz – , teplota při vyjasnění a utišení větru bude klesat až ke -5 °C a mrazy tak mohou poškodit kvetoucí stromy. Konec týdne přinese do hor návrat sněžení. Na první jarní den, ve středu 20. března, ale budou nejvyšší odpolední teploty atakovat až 15 °C,“ uvedla Honsová s tím, že astronomické jaro startuje ve 4:06 hodin.

Deštníky a pláštěnky se budou hodit ve druhé polovině týdne „Ve čtvrtek bude přes Česko přecházet okluzní fronta,“ dodala meteoroložka.

V pondělí bude polojasno, večer na jihozápadě až zataženo a na Šumavě ojediněle přeháňky. Denní teploty 6 až 11 °C.

V úterý by mělo být polojasno nebo jasno. Ranní teploty 2 až -5 °C, denní 5 až 10 °C.

Ve středu bude jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 0 až -4 °C, přes den 10 až 15 °C.

Také ve čtvrtek lze čekat polojasno, ráno ojediněle mlhy. Během dne ale bude přibývat oblačnosti a místy se objeví přeháňky. Ranní teploty 4 až -1 °C, maxima přes den mezi 12 a 16 °C.

V pátek bude zataženo až oblačno a dostaví se déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 11 až 15 °C.

V sobotu bude zataženo až oblačno, na většině území déšť. Ranní teploty 8 až 4 °C, přes den 10 až 14 °C.

I v neděli lze čekat oblačno až zataženo a místy se objeví déšť nebo přeháňky, na horách postupně sněhové. Ranní teploty 6 až 2 °C, denní 6 až 10 °C.

Z rychlosti tání grónského ledovce lze předpovědět letní počasí v Evropě

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám