Hlavní obsah

Hrozí úmorná vedra, na východě silné bouřky, varuje ČHMÚ

Na východě republiky se mohou v úterý odpoledne a v podvečer vyskytnout silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ve středu a čtvrtek pak meteorologové očekávají na celém území vysoké teploty. Na jihu Moravy mohou být i velmi vysoké.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Podobně jako v pondělí budou bouřky téměř bez pohybu, jen zvolna se budou posouvat k jihovýchodu až jihu,“ uvedli meteorologové.

Bouřky by měly být opět doprovázeny přívalovými srážkami kolem 30 milimetrů, přičemž nelze vyloučit ani nárazy větru o rychlosti kolem 50 až 70 kilometrů v hodině nebo menší kroupy o velikosti do dvou centimetrů.

„Ve srovnání s pondělím by bouřek mělo být plošně výrazně méně a čekáme je zejména podél linie konvergence, zhruba mezi Jeseníkem a Zlínem,“ konstatoval ČHMÚ.

Přívalové srážky by se měly vyskytovat pouze výjimečně, pokud by se však objevily v nasycené oblasti Beskyd v okolí Radhoště, mohl by i hodinový úhrn 30 milimetrů zvedat hladiny menších toků. ČHMÚ zároveň připustil, že v předpovědi bouřek, a dokonce ani přeháněk se momentálně modely neshodují.

Bude vedro

Shoda naopak panuje nad hrozbou vysokých teplot. Ty budou ve středu a ve čtvrtek přesahovat hranici 31 °C, v částech Jihomoravského a Zlínského kraje se ve čtvrtek dostanou dokonce nad 34 °C.

Tropické teploty budou ve středu panovat na celém území, ve čtvrtek s výjimkou Karlovarského kraje.

V Praze a ve Středočeském, Ústeckém, Karlovarském, Plzeňském, Jihomoravském a částech Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Zlínského a Olomouckého kraje platí až do odvolání varování před nebezpečím vzniku požárů.

Reklama

Výběr článků

Načítám