Hlavní obsah

Hrozí silný vítr i povodně. Meteorologové zvýšili stupeň varování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický ústav v neděli zvýšil stupeň varování před silným větrem a povodněmi. Výstraha se týká většiny Čech, povodňová pohotovost pak Královéhradeckého kraje.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 20.2. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Meteorologové uvedli, že od pondělních ranních hodin do 11:00 bude foukat velmi silný vítr v Praze, středních, západních, jižních a části severních a východních Čech, ale částečně také na Vysočině.

„Silný západní vítr s nárazy nad 65 km/h, v pondělí ráno a dopoledne přechodně až velmi silný vítr s nárazy kolem 90 km/h,“ uvedli meteorologové.

V neděli se do Česka vrátí silný vítr, foukat bude až do úterý

Počasí

Povodňová pohotovost, která může znamenat dosažení 2. povodňového stupně, platí pro Královéhradecký kraj, především pro okresy Trutnov a Vrchlabí.

V platnosti jsou ovšem také již předešlé výstrahy. Silný vítr bude v pondělí foukat i v ostatních krajích, a to až do odpoledních hodin. V Čechách pak až do úterního rána. Výjimkou je Zlínský kraj, pro který není vydána žádná výstraha.

Před povodní by pak měli být na pozoru obyvatelé Ústeckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje, kde hrozí povodeň prvního stupně od nedělního večera do ranních hodin.

V pondělí platí stejná výstraha pro Olomoucký, Moravskoslezský a Pardubický kraj.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hasiči v Jihomoravském kraji evidují v souvislosti se silným větrem dosud asi 50 událostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám