Hlavní obsah

Hrozí velmi silný vítr a povodně, varují meteorologové

Aktualizováno

Meteorologové ve čtvrtek večer rozšířili výstrahu před silným větrem. Na horách může mít rychlost 90 až 110 km/h, rychlost až 90 km/h se očekává i v nižších polohách, zejména středních a západních Čech. Zároveň platí výstraha před vzestupem hladin.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před větrem a povodněmi

Článek

Tání sněhu a očekávaný déšť rozvodní v následujících hodinách řeky tekoucí ze Šumavy a Jizerských hor, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Jeho upozornění před vzestupem hladin na jihovýchodě Plzeňského kraje, západě Jihočeského kraje a ve východní polovině Libereckého kraje platí od čtvrtečního večera do neděle.

Zároveň zůstává pro všechny kraje Česka do pátečního dopoledne v platnosti výstraha před silným větrem. Nejvíc foukat by mělo do čtvrteční půlnoci, zejména v západních a středních Čechách.

„Jsou očekávána poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách. Možné přerušení elektrického vedení. Ztížená chůze, nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy. Komplikace v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů, neprůjezdnost komunikací, možnost převrácení prázdného nákladního automobilu,“ uvedli meteorologové.

Hrozí silný vítr i povodně. Meteorologové zvýšili stupeň varování

Počasí

Silný vítr bude napomáhat tání sněhu. „V kombinaci s deštěm bude způsobovat vzestupy hladin na tocích odvodňujících hřebeny Šumavy a Jizerské hory,“ poznamenal ČHMÚ.

První vzestupy hladin s překročením prvního stupně povodňové aktivity předpokládají v noci na pátek. Na Šumavě se podle nich hladiny po krátkém uklidnění znovu rozvodní v noci na sobotu a během soboty.

Voda z řek by se podle meteorologů neměla vylévat z břehů, kvůli zvýšenému odtoku vody ale nedoporučují pohyb v korytech řek a jejich splouvání.

Přeháňky, déšť, případně i bouřky mají dorazit podle předpovědi ve čtvrtek večer od severozápadu. Vítr bude mít v nárazech rychlost kolem 70 kilometrů v hodině, na horách až 110 kilometrů v hodině. V západních a středních Čechách, včetně Prahy, by ve čtvrtek večer a v první polovině noci na pátek mohlo foukat rychlostí až 90 kilometrů v hodině. V pátek dopoledne vítr zeslábne.

Reklama

Výběr článků

Načítám