Hlavní obsah

V únoru jako v dubnu, hory už se zelenají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky bez sněhu jsou již v polovině února nižší polohy Krkonoš. V nadmořské výšce pod 1000 metrů je možné jej nalézt pouze na uměle zasněžovaných sjezdovkách. Místní přitom tvrdí, že nic podobného za poslední desetiletí nepamatují.

V Krkonoších to vypadá jako v dubnuVideo: Zuzana Křesťanová, Novinky

 
Článek

„Takový únor jsem nezažil, nepamatuji se, že bychom hrabali listí jako teď. Půlka února bývala vždy téměř sázka na jistotu, že sníh bude. Teď je to opravdu bída. O víkendu jsme viděli i pár lidí na kolech,“ řekl Hynek Svoboda, který 50 let jezdí na chalupu ve Strážném nedaleko Špindlerova Mlýna.

Foto: Zuzana Křesťanová, Novinky

V nižších polohách Krkonoš už raší na některých rostlinách pupeny

Bez přírodního sněhu jsou podle dat Českého hydrometeorologického úřadu i tradiční areály Pec pod Sněžkou, Harrachov či Kořenov. Necelých 30 centimetrů pak leží v Obřím dole.

Na hřebenech je situace lepší a například na Labské či Luční boudě leží mezi 135 a 145 centimetry sněhu, což je zhruba stejně jako loni touto dobou.

Co mělo přijít až v roce 2050, už je tu. Realita předčila klimatické předpovědi

Domácí

Podobná situace je i v dalších horských oblastech. V polohách pod 1000 metrů sníh zcela absentuje a návštěvníci se s ním setkají pouze na sjezdovkách.

Foto: Zuzana Křesťanová, Novinky

V Krkonoších to vypadá jako v dubnu

Leden na našem území byl z hlediska dlouhodobých statistik teplotně normální. I tak byla průměrná teplota o necelý stupeň Celsia vyšší, než bylo obvyklé v posledních 30 letech. Mimořádné bylo střídání velmi teplých a chladných období.

V rámci globálního klimatu vědci konstatovali, že leden byl nejteplejším lednem v historii měření a byl osmým měsícem v řadě, který se umístil jako globálně nejteplejší.

Poprvé v historii bylo oteplování nad hranicí 1,5 stupně celý rok

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám