Hlavní obsah

Červenec bude nejteplejším měsícem v historii měření. Nastává éra globálního varu, burcuje šéf OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek naléhavě vyzval k okamžitým a radikálním krokům v oblasti ochrany klimatu. Reagoval na nová zjištění vědců, podle nichž bude letošní červenec zřejmě nejteplejším měsícem v historii.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Generální tajemník OSN António Guterres

Článek

„Je to katastrofa pro celou planetu. Pokud v příštích dnech nenastane malá doba ledová, bude červenec 2023 lámat rekordy ve všech oblastech,“ zdůraznil Guterres podle agentury Reuters.

„Změna klimatu je tady. Je to děsivé. A to je jen začátek. Éra globálního oteplování skončila a nastává éra globálního varu,“ prohlásil dále šéf OSN.

Připomněl, že nynější vývoj dává za pravdu dřívějším předpovědím a opakovaným varováním vědců. Jediným překvapením podle něj je rychlost, s níž klimatické změny přicházejí.

„Vzduch je nedýchatelný, teplo je nesnesitelné. A úroveň zisků z fosilních paliv a nečinnost v oblasti ochrany klimatu jsou nepřijatelné,“ řekl dále Guterres, jenž vyzval světové lídry, aby už „přestali váhat a vymlouvat se“.

„Už žádné čekání“

„Už žádné čekání na to, až se jiní pohnou jako první,“ uvedl Guterres. „Destrukce, kterou lidstvo rozpoutalo, nesmí vést k zoufalství, ale k činům,“ dodal šéf OSN.

Guterres své prohlášení učinil mj. v reakci na novou analýzu Lipské univerzity.

Podle studie se letošní červenec pravděpodobně stane nejteplejším měsícem v historii měření, když průměrná globální teplota bude zhruba o 1,5 stupně Celsia vyšší ve srovnání s předprůmyslovou érou.

Vlny veder se mohou opakovat v průměru každých pět let, upozorňují vědci

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám