Hlavní obsah

Zemřel muž, který navždy změnil sportovní přenosy

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno Tonyho Verny je i pro většinu sportovních nadšenců velkou neznámou. S výdobytkem, který do sportovních přenosů přinesl právě on, se však setkáváme každý den a v každém přenosu. Mnohokrát. Už tušíte? Tony Verna přišel před více než půlstoletím jako první s opakovaným záznamem hned během sportovního přenosu.

Foto: archiv

Televizní producent Tony Verna na archivním snímku

Článek

Američan Tony Verna zemřel v neděli ve svých 81 letech ve svém domě v kalifornském městě Palm Desert. Jeho dcera Tracy Soisethová informovala, že prohrál svůj boj s akutní lymfoblastickou leukémií.

Právě Verna jako vůbec první sportovní producent použil opakovaný záznam. Stalo se tak 7. prosince 1963 na kanálu CBS. Událo se to při zápase vojenského námořnictva v americkém fotbale, který se odehrával ve Filadelfii.

Jak ho to vůbec napadlo? Tvrdil, že chtěl jen vyplnit ty nudné pauzy mezi jednotlivými hrami, aby se televizní divák během přenosu nenudil.

Museli varovat diváky

Koncept byl tak nový, že když armádní quarterback Rollie Stichweh skóroval touchdown, musel komentátor Lindsey Nelson varovat televizní diváky: „Toto není naživo! Dámy a pánové, armáda neskórovala znovu!”

Opakovaný záznam se však stal velmi rychle stálicí sportovních přenosů a Vernova inovace dala sportovním fanouškům možnost sledovat jednotlivé události v zápasech detailněji a z nových úhlů.

Výjimečný nápad

„V životě nemůžete vymyslet zrovna mnoho věcí, u kterých můžete změnit to, jak se doposud dělaly,” řekl Verna v roce 2008 agentuře AP.

Verna si udělal skvělé jméno a produkoval pět Super Bowlů po sobě, přenosy z olympijských her a mnoho dalších. Zanechal po sobě manželku Carol, tři potomky a tři vnoučata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám