Hlavní obsah

Začínal v čajovně, teď vaří pivo ze sakury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už od dětství se Těša Bard zajímal o japonskou čajovou kulturu. Když pak vystudoval pivovarnictví, napadlo ho, že by mohla chuť čaje z lístků sakury dobře fungovat i v kombinaci s českým pivem. Nyní už dva roky slaví úspěchy se speciálním pivem Sakuráč, které teď dodává do japonských restaurací a objíždí s ním specializované akce.

Muž vaří ze sakuryVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Jak Těša Bard prozradil o víkendu na dvoudenní akci Japonské dny, která probíhala v ostravském Domě kultury Akord, své první pivo se sakurou uvařil před dvěma lety, kdy založil svůj malý pivovar Netopýrka, jenž v současnosti nabízí dva druhy piva. „Ročně uvaříme asi 10 tisíc litrů piva a Sakuráč tvoří asi třetinu naší produkce,“ řekl.

Každý stý Čech snídá pivo

Domácí

Speciálně vyšlechtěná odrůda

Pivo Sakuráč je podle něj specifické v tom, že je v něm část chmele nahrazena lístky japonské třešně sakury, která je známá pod označením Sakurabacha. Jde o speciálně vyšlechtěnou odrůdu, která se pěstuje na jediné sakurové plantáži na světě.

„Sakuráč má lehce kyselou chuť. Je v něm jen malé množství žateckého chmele, aby to chytlo lehkou a typicky českou hořkost do pozadí, pak se dokvasí, aby byl lehce svěží, a nakonec se do ležení přidají lístky sakury, které se nechají vyluhovat. Ta dodá nápoji velmi specifickou chuť a výsledkem je naše pivo Sakuráč,“ řekl Bard.

Ohlasy na česko-japonský pivní speciál jsou podle něj velmi pozitivní, a to jak na sociálních sítích, tak na akcích, kde ho lidé můžou ochutnat. „Je to sice pivo typu kyseláč, na který nejsou typičtí čeští pivaři moc zvyklí, ale má jen lehkou kyselost. Takže dá se říct, že řadě lidí pomohl propít se i ke kyselejším pivům,“ dodal Bard.

Pivo Sakuráč mohli lidé poprvé ochutnat před dvěma lety na jedné specializované akci zaměřené na fanoušky japonské kultury. „Tehdy jsme ho uvařili čtyřicet litrů, receptura byla ještě trošku jiná, šlo původně o desetistupňové pivo. Dávali jsme ho k VIP vstupenkám a na základě ohlasů jsme pak doladili finální recepturu, kterou nabízíme už dva roky,“ řekl sládek.

Japonské podniky i čajovny

Jak upřesnil, pivovar Netopýrka nemá své vlastní varné zařízení. Patří totiž mezi takzvané létající pivovary, které si pivo podle vlastní receptury nechávají uvařit v již existujících pivovarech. V tomto případě jde o řemeslný pivovar Stern v Brně.

„Odbyt máme zajištěn zejména v japonských restauracích nebo barech a samozřejmě také v čajovnách. Od listopadu spouštíme i vlastní e-shop,“ řekl.

Kromě jedenáctistupňového Sakuráče nabízí minipivovar Netopýrka ještě silnější, třináctistupňové pivo OX-oxymoron. To je specifické v tom, že v sobě kombinuje kvašení pomocí svrchních i spodních pivovarských kvasnic. Chuťově se v něm prolínají vlastnosti typického českého ležáku s lehkými tóny obvyklými u svrchně kvašených piv.

Umělá inteligence versus sládci. Vypadá to na remízu

Muži

Může se vám hodit na Firmy.cz: Netopýrka - létající pivovar

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám