Hlavní obsah

Výstava v Brně mapuje 100 let českého komiksu, průkopníkem byl Lada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývoj českého obrázkového seriálu od začátku 20. století do současnosti sleduje výstava Moravského zemského muzea v Brně. Vznikla u příležitosti 100. výročí průkopnického počinu Josefa Lady Šprýmovné kousky Frantíka Vovíska a kozla Bobeše. Výstava si klade za cíl prozkoumat, kam se obrázkový seriál od té doby formálně i obsahově posunul.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kniha Rychlých šípů (Ilustrační foto)

Článek

„Je zřejmé, že kdysi podceňovaná komiksová vizuální forma se v poslední době rozprostřela do mimořádné žánrové pestrosti a že už řadu let necílí primárně na děti a mládež,“ řekl v úterý novinářům kurátor Tomáš Prokůpek. Doplnil, že v posledních letech se čeští autoři prosazují také v zahraničí.

Ve výstavních síních se návštěvníci seznámí s ranými formami komiksu a jeho výraznými hrdiny. Zjistí, s jakými problémy se autoři potýkali za totality a jakým potížím čelili po roce 1989.

Výstava se zvláště zaměřuje na dobové kontakty českého komiksu se světem, ale také na speciální vazby se Slovenskem. Další linií je prosazování ženských autorek v kdysi téměř výlučně mužském prostředí.

Ukradené originály komiksu Muriel a andělé Káji Saudka jsou poprvé vystaveny

Kultura

Výstavu tvoří hlavně originální kresby, návštěvníci si tak udělají přesnou představu o stylu jednotlivých kreslířů, neovlivněnou dobovými limity reprodukčních technologií. Výstava ukazuje krásu uměleckého originálů, působivost obrazu v prapůvodní podobě, uvedl druhý z kurátorů Pavel Kořínek. Zastoupeni jsou Josef Lada, Ondřej Sekora nebo Kája Saudek, ale i tvůrci pozapomenutí.

Zajímavostí je nevydaný seriál nakreslený Josefem Šímou, významným moderním malířem, který se prosadil ve Francii. Současnou tvorbu reprezentuje třeba Pavel Čech, který komiks pokládá za svobodnou a hravou tvůrčí formu. Ocenil odvahu průkopníků žánru, kteří vstupovali do neznámých vod.

„Já už se mohu inspirovat tisícem různých stylů a námětů,“ uvedl Čech. Výstava potrvá do února příštího roku. Podle Prokůpka je vhodná pro všechny generace. Starší návštěvníci tam třeba najdou obrázky, ke kterým mají důvěrný vztah z dětství či dospívání.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám