Hlavní obsah

Vůně sazí i oblaka páry. Do středočeského Benešova přijely parní lokomotivy z celé střední Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benešov u Prahy

Třetí zářijový víkend se benešovské železniční depo vrací do dob, kdy kolem tratí voněly saze. Mezinárodní festival parních lokomotiv ukazuje nejen to nejlepší z československé lokomotivové historie, ale také z dalších evropských zemí. Kromě výstavy si pořadatelé připravili desítky speciálních jízd po okolí. My jsme přípravy této železniční události natočili a přinášíme v reportáži.

Mezinárodní setkání parních lokomotiv v Benešově u PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Každý návštěvník se může těšit na parní, motorové a elektrické lokomotivy z Česka, Rakouska, Slovenska, Německa a Maďarska. Celkem bude vypraveno 30 zvláštních vlaků.

„Vše odstartovalo v pátek protokolárním vlakem, který vyjel z pražských Vršovic. V čele tohoto vlaku byla dvojice parních lokomotiv z doby Rakousko-Uherské monarchie 354.7152 a 310.23, které naše cestující dovezly Čerčan. Z Čerčan jsme se lokomotivou 434.2186 vydali až sem, do Benešova u Prahy,“ vysvětlil pořadatel akce Lukáš Benda.

Foto: Novinky

Mezinárodní setkání parních lokomotiv

„Celý víkend tady bude probíhat oblíbené otáčení lokomotiv na točně. A protože víme, že to je něco, co mají naši návštěvníci hodně rádi, dáváme si záležet,“ dodal Benda.

Akci si loni nenechalo ujít přibližně deset tisíc návštěvníků, podle pořadatelů je hojná účast i ze zahraničí.

Švýcarské dráhy vypravily nejdelší osobní vlak na světě

Koktejl

Hlavní částí programu jsou speciální jízdy. „Zvláštní vlaky nejen parní, ale i motorové, budou po oba dny jezdit v okolí Benešova. Opět pojedeme do Sedlčan, Ledečka a okolí Benešova, taktéž do Prahy a nově v sobotu i do Zruče nad Sázavou,“ doplnil Benda.

Foto: Novinky

Mezinárodní setkání parních lokomotiv

Trať Kácov – Zruč nad Sázavou letos navíc slaví významné výročí. Otevřena byla před 120 lety. Po dobu festivalu bude vypraveno přes 30 zvláštních vlaků. Jezdit se bude od rána do večera.

K vidění bude třeba lokomotiva 310.23. Stroj z roku 1911 sloužil na tratích až do padesátých let.

„Po přeměně na vytápěcí kotel topila ještě několik let. V roce 1962 byla lokomotiva poprvé vystavována v rámci oslav 125 let železnic na území Rakouska a 11. října 1974 se stala výstavním exponátem Technického muzea ve Vídni, kde byla vystavena ve venkovních prostorách muzea,“ rozpovídal se pořadatel akce.

„Z tohoto lokomotivně nehostinného místa byla vysvobozena v prosinci 1985, kdy byla přepravena do železničních dílen ÖBB Knittelfeld s cílem zprovoznění lokomotivy a její účasti na oslavách 150 let železnice na území Rakouska. V březnu 1987 vykonala lokomotiva zkušební jízdu po svém oživení a od té doby slouží pro vedení zvláštních vlaků při různých příležitostech,“ dodal.

Foto: Novinky

Mezinárodní setkání parních lokomotiv

Některé exponáty budou přístupné i zevnitř. „Největší zájem je samozřejmě o parní lokomotivy. Jako novinka zde bude v železničních vozech možnost navštívit modelová kolejiště. Pro děti je připraven kino vůz s promítáním pohádek pro nejmenší. Dále zde bude k vidění mini výstavka auto veteránů a možnost se povozit na zahradní železnici,“ dodal pořadatel.

Kompletní přehled všech vystavených lokomotiv a motorových vozidel naleznou zájemci na webových stránkách Festivalu.

Zubačku u slovenského Tisovce bude opět tahat parní lokomotiva

Cestování

Parní lokomotiva Skaličák zahájila provoz na obnovené trati do Židlochovic

Vaše zprávy

Reklama

Výběr článků

Načítám