Hlavní obsah

Velkopavlovičtí věnovali soutěžní přehlídku vín výhradně červenému. Chtějí šířit jeho věhlas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červenou výjimkou mezi soutěžemi vín bude akce, kterou spolek VOC vinice Velké Pavlovice chystá na 2. března do Velkých Pavlovic na Břeclavsku. Proč zrovna červená výjimka? Protože jde o jedinou soutěžní přehlídku vyhrazenou jen pro červená vína.

Foto: Milan Vojtek, Novinky

Kamil Prokeš při hodnocení červených vín

Článek

Promenáda červených vín - tak se jmenuje přehlídka, kterou se spolek z Velkých Pavlovic snaží pomoci šíření věhlasu červených vín. Ta jsou totiž příznačná pro velkopavlovickou vinařskou podoblast, tamější půdy dávají nejlepší podmínky právě pro modré hrozny. Ne nadarmo se regionu říká Modré hory.

Soutěžní část byla na programu v úterý ve Valticích, kde vinařští odborníci vybírali nejlepší z přihlášených vín. „Do šestého ročníku Promenády červených vín nám osmdesát vinařů z celé země poslalo celkem 306 vín z hroznů vypěstovaných na našem území,“ uvedl hlavní enolog soutěže Libor Jestřáb. Nejlepší vína hodnotilo osm komisí, složených z vinařských odborníků, sommeliérů, členů Unie enologů a expertů z potravinářské inspekce.

Červené víno potřebuje vyzrát

Podle Jestřába není soutěž určena pro mladá vína z loňské sklizně, sází na vyzrálou produkci. Hlavní kategorie proto patří vínům ročníku 2021 a starším s nejvýše čtyřmi gramy zbytkového cukru.

Zadání splnil a u porotců dopadl nejlépe Cabernet Sauvignon Barrique, výběr z hroznů ročníku 2021. Cena za šampiona akce tak zamíří do Vinařství Štěpána Maňáka v Žádovicích na Hodonínsku. Do Vinařství Kamil Prokeš ve Velkých Pavlovicích míří Cena Unie enologů za nejlepší kolekci.

Do druhé kategorie se stejným limitem obsahu cukru pravidla poslala vína ročníku 2022. Cenu Mladá perspektiva pro potenciální úspěšné víno nadcházejících let získal Regent, moravské zemské víno z Vinařství Esterka v Terezíně na Hodonínsku. Dvě další kategorie pak jsou určeny pro vína s vyšším obsahem cukru, respektive speciální červená vína, tedy například slámové víno. Všechna vína pořadatelé představí na přehlídce 2. března ve Velkých Pavlovicích.

Nejlepším malým vinařům v zemi učarovala oblast francouzské Provence

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám