Hlavní obsah

Nejlepším malým vinařům v zemi učarovala oblast francouzské Provence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohodou a barevností dýchající obrázky zřejmě upoutají na první pohled každého, kdo z vinařského dvorku sestoupí pod jeho úroveň do nevelkého společenského sklípku, jehož stěny právě tyto obrázky zdobí. Jsou inspirovány slavnou francouzskou oblastí Provence, která je vzorem pro Válkovo vinařství, jež se stalo vítězem soutěže Vinařství roku v kategorii malých vinařství.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Vojtěch Válka vede rodinné vinařství, které se v kategorii malých vinařů stalo vítězem celostátní soutěže Vinařství roku.

Článek

Vinařský dvůr a vinice na jedenácti hektarech vinařství Válkových se nachází v Nosislavi na Brněnsku. Zdejší oblast je jakousi pomyslnou vinařskou bránou do „země zaslíbené“. Vždyť odtud je to už kousek na v současnosti nejslavnější oblast Pálavu.

Přídomek rodinné je namístě. „Rodiče vinařství založili už v roce 1991, kdy se vínu věnovali ještě při jiném zaměstnání. Dnes je v naší malé společnosti sedm lidí na plný úvazek. Táta s mámou, moje žena a já a tři další zaměstnanci. Naše vinohrady tvoří menší celky. Obdělávání je samozřejmě kvůli tomu i kvůli naší bioprodukci pracnější, ovšem z hlediska přírody je to to nejlepší, co může být. To nám však vyhovuje. Především proto, že bychom chtěli postupem času vybudovat vinařství podobné, jako známe z francouzské Provence, kdy nás lidé budou vyhledávat právě kvůli procházkám mezi vinohrady v přírodě,“ prozrazuje Novinkám devětadvacetiletý Vojtěch Válka.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Předlohou pro každou etiketu je obrázek, který vlastnoručně maluje Karel Válka.

Ve vinařství založeném rodiči pracoval už jako student, v jeho čele stojí od pětadvaceti. Jak doplňuje, obrazy, které zdobí sklípek, namaloval vinařskou Francií okouzlený táta Karel. Ten je nejen vinohradníkem, ale i tvůrcem předloh všech etiket, které sám pro vinařství navrhuje a maluje.

V celé zemi je nás celkem pět, směje se vinař z netradičních končin

Muži

„Ocenění v kategorii Nejlepší malé vinařství roku je pro nás důkazem, že cesta, kterou jsme nastoupili, je zřejmě ta správná, a my v ní budeme pokračovat. Mimo jiné i tím, že zůstaneme u současné nevelké rozlohy vinohradů a zároveň postupně chceme snižovat počet odrůd, abychom nakonec vyráběli naše vína jen z pěti či šesti místo současných čtrnácti,“ říká Vojtěch Válka, který za vlajkovou loď produkce považuje jejich nejstarší cuvée Bellus.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Vinařský dvorek Válkovy rodiny je hlavně v létě a na podzim dějištěm různých akcí.

Vzniku vína pomohla náhoda

V nabídce ho mají už dvacátý rok a víno vzniklo vlastně náhodou. „Od prodejce jsme si objednali sazenice Aurelia. Když však vyrostly, zjistili jsme, že této odrůdy jsme dostali v objednávce pouze část. Další byly sazenice Chardonnay, Rulandského bílého a Tramínu. Jako z nouze ctnost jsme z hroznů několika odrůd vyrobili cuvée. Podařilo se a nyní mě práce na vzniku dalších takových vín vysloveně baví. Ostatně i to je jedna z cest, kdy se chceme přiblížit francouzskému vzoru. Soustředit se na výjimečnost,“ pokračuje Vojtěch Válka, podle kterého se u nás na bio vína pořád ještě hodně lidí dívá tak trochu přes prsty.

K tomu patří i specializace na červená vína. „Nemáme problém s dozráváním, takže se u nás modrým hroznům daří a poměr červených a bílých máme zhruba půl na půl. Červená necháváme před vyskladněním dlouho zrát. Například cabernet se dostane k zákazníkovi nejdříve po pěti letech,“ popisuje enolog.

Jak dodává, v budoucnosti by rádi vybudovali i ubytování pro hosty. „To je zatím sen, teď musíme nejdříve investovat do nových technologií,“ dodává šéf vinařství, ve kterém vznikají i další produkty, jako je želé z hroznů, džemy z produkce jejich sadů a podobně. „To je zase záliba mamky a výrobky slouží především jako malé dárky pro naše hosty,“ říká.

Nárůst byrokracie je stále horší

A jak se dívá na poněkud ožehavou otázku zavedení daní na tichá vína? „Pro vinaře, kteří prodávají lahev za dvě stovky či víc, to myslím nebude problém a zákazník si dejme tomu dvacetikorunu klidně připlatí. Problém to bude u těch, kteří prodávají za mnohem míň a jejich odběratelé zřejmě víc pocítí, zda zaplatí osmdesát či sto korun. Obávám se ale nejvíce toho, že naroste opět nebývale administrativa, která už i nás, malé vinařství, dokáže zaměstnat na plný úvazek. Návrhy vzniku celních skladů, sklepy pod kamerami, plombami a nevím co všechno ještě považuji za byrokratický nesmysl. Vždyť Vinařský fond ví, kolik kdo vína vyrobí ročně, tak ať se na tomto množství zvýší daň a bude to. S tím nemám problém,“ uzavírá Válka.

Vinařství, které staví úspěch na omylu pracovnice a unikátních etiketách

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám