Hlavní obsah

Vědec se přeměnil na kozu. Původně chtěl být slonem

Novinky, jky

I mezi vědci se najdou slušně řešeno excentričtí lidé. Příkladem budiž 34letý Londýňan Thomas Thwaites, který využil moderní vědu k tomu, aby se z člověka stal kozou. Ač to může znít sebešíleněji, Thwaites to myslel zcela vážně. A ještě na to dostal grant.

Foto: Tim Bowditch

Z člověka se stal na několik dní kozou.

Článek

Nazývejme to třeba hledání jednoduššího života. To zní slušně a neurážlivě. Thomas Thwaites strávil uplynulý rok tím, že pomocí moderních technologií sám sebe přeměnil částečně na kozu. Vytvořil si umělé končetiny, které mu měly umožnit chodit po čtyřech i v těch nejprudších svazích a následně studoval život a chování koz.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace proměny lidské kostry na kozí

Muž studoval chování koz, učil se jejich způsobu komunikace, a dokonce chtěl vytvořit i umělý kozí žaludek, aby mohl pojídat trávu. Kouzelné na tom všem je, že celý tento projekt, který vyvrcholil cestou do Švýcarska, sponzorovala vláda. A co že dělal ve Švýcarsku? Procházel se pastvinami po boku koz. Jako koza. Nebo kozel? To je asi jedno.

Šamanka mu řekla, že je idiot

Proč by někdo zašel tak daleko, aby se přeměnil na kozu. „Mám za to, že to bylo kvůli tomu, že někdy může být docela složité, depresivní a stresující být člověkem,” uvedl Thwaites pro britský deník Daily Mail. A zatímco někteří by dostali po podobných vyjádřeních papíry na hlavu, on dostal grant a plánuje o svém zážitku napsat knihu.

„Původně jsem chtěl být slonem, ale to se nedařilo zrovna dobře. Navštívil jsem kvůli tomu i šamanku a ta mi řekla, že jsem idiot. Tak jsem se rozhodl být kozou,” uvedl Thwaites, jako by to snad vše rozumně vysvětlovalo.

Jeden švýcarský farmář mu nakonec dovolil žít po boku svého stáda koz. A Thwaites se na vlastní kůži přesvědčil, že být kozou není tak jednoduché, jak očekával. Protézy končetin ho na těle bolely, přírodní prostředí bylo tvrdé a jemu byla neustále zima. Avšak jak sám říká, tyto problémy byly nic v porovnání s komplikovaností toho, aby přesvědčil zbytek stáda, že je „jednou z nich”.

Tři dny ve stádu, tři dny sám

Vše však prý dopadlo dobře, a dokonce si prý ve stádu našel kamaráda. Když na něj kozy podezřele zíraly, přišel k němu prý kozel a celou situaci uklidnil. Farmář, který chování stáda sledoval zpovzdálí, uvedl, že jej stádo zřejmě konečně přijalo. A po třech dnech se stádem ještě žil tři dny jako osamocená koza.

„Byla to zajímavá zkušenost. Mám za to, že by to bylo krásné žít někdy trochu jednodušší život,” dodal muž, který za své vědecké snažení nejspíš žádná významná ocenění nezíská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám