Hlavní obsah

V Rakovníku rozváží jídlo pacientům advokát. I když pandemie ustupuje, on jako dobrovolník zůstává

– Rakovník
Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Leblová, jdu

V Masarykově nemocnici v Rakovníku mají už od září nevšední výpomoc. Pacientům zde rozváží jídlo vystudovaný advokát. Ondřej Mánek, který v nemocnici dobrovolničí jako sanitář, přitom musel překonat svůj strach z nemocničního prostředí. I když zatím epidemie koronaviru v Česku ustupuje, vypomáhat v nemocnici hodlá i nadále.

V Rakovníku rozváží jídlo pacientům advokát. I když pandemie ustupuje, on jako dobrovolník zůstáváVideo: Novinky

 
Článek

„Chtěl jsem nějak pomoct, ale nevěděl jsem pořádně jak. Takže když manželka zjistila, že rakovnická nemocnice dala výzvu, že hledá dobrovolníky, tak jsem se přihlásil,“ řekl Novinkám advokát Ondřej Mánek. Překonat musel i svůj původní strach z nemocničního prostředí.

„Hrozně jsem se toho na začátku bál, ale zjistil jsem, že je to prostředí podobné advokacii. Jednání, která vedeme, taky nebývají příjemná, lidé tam nebývají dobrovolně,” doplnil s úsměvem.

Foto: archiv Ondřeje Mánka, Novinky

Vystudovaný advokát Ondřej Mánek musel překonat svůj strach z nemocničního prostředí.

V Masarykově nemocnici v Rakovníku už od září dobrovolničí jako sanitář, kromě rozvážení jídel pomáhá například i s rozvozem zdravotnického materiálu a převozem pacientů po nemocničních oddělení. V jeho běžné práci, kde se zaměřuje na obchodní právo, mu přitom vyšli vstříc.

„Naštěstí mám výborné kolegy, kteří mě v práci zastoupili a přebrali část mé práce,” vysvětlil Mánek s tím, že velké podpory se dočkal i doma od manželky a svých dvou dětí.

Foto: archiv Ondřeje Mánka, Novinky

Podpory se mu dostalo i doma od manželky a dvou dětí.

Nemoc už má také za sebou, paradoxně se nakazil ve své běžné práci. „Riziko nákazy je v nemocnici menší než třeba v advokacii při osobních jednáních. Tam jsem se také v lednu nakazil, vím přesně, na kterém jednání,“ dodal.

Vynachválit si ho nemůže jeho nemocniční „nadřízená“. „Jsem spokojená, zaučil se velice rychle. Je to člověk, který je zodpovědný, spolehlivý, do práce přijde. Chválí si ho i lidé tady, protože je to sympaťák,“ uvedla náměstkyně ošetřovatelské péče rakovnické nemocnice Markéta Palková.

Snad budeme užiteční. Dobrovolníci u testování obětují i svůj volný čas

Koronavirus

Sama přitom zpočátku nevěřila, že by se o dobrovolnictví v nemocnici mohl zajímat i advokát, jejichž práce bývá časově náročná. „Myslela jsem si, že si z něho vystřelil někdo z kamarádů a že o tom nejspíš ani neví. V tom duchu jsem mu i volala a předem jsem se omluvila, že si z něj asi někdo udělal legraci. On mi potvrdil, že to není legrace, že to tak opravdu chce,” doplnila Palková.

I když je v současnosti epidemie koronaviru v Česku na ústupu, plánuje advokát vypomáhat nadále několikrát do měsíce. I za běžného režimu se nemocnice potýká s nedostatkem personálu.

„Nerada bych ho zneužívala, ale sanitáři mají mnoho přesčasů. Ondřeje volám, když ho nutně potřebuju,” dodala Palková.

Jenom jsem se snažila přežít, bilancuje zdravotní sestra těžký koronavirový rok

Domácí

Jako jedno z mála nemocničních zařízení v Česku se rakovnická nemocnice chlubí nejen tím, že zde jídlo rozváží renomovaný advokát, ale také tím, že nabízí studentům zdravotnických oborů stipendium po celou dobu studia v případě, že se zavážou po dokončení studia do nemocnice nastoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám