Hlavní obsah

V Plzni před 175 lety uvařili první várku piva

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V říjnu roku 1842 uvařil uznávaný bavorský sládek Josef Groll v plzeňském pivovaru první várku svého ležáku, který se postupně stal pravzorem všech světlých piv vařených metodou spodního kvašení. Pivo označované dnes jako pilsner, pils či lager se rozšířilo do celého světa a Plzeň má ve svém nitru pro milovníky piva hned několik zajímavých atrakcí.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Návštěvnické centrum Plzeňského Prazdroje

Článek

Plzeň ukrývá velké množství turistických atrakcí. Vyjma tamější zoologické zahrady rodiny s dětmi rády jezdívají do Techmania Science Center, kde si zkouší, jak fungují nejen nejrůznější přístroje, ale třeba i co způsobují některé přírodní jevy.

Pokud jste fanoušci Spejbla a Hurvínka, tak vás možná naláká Muzeum loutek, ale skutečností zůstává, že pro většinu turistů jsou ty nejzajímavější atrakce spojené se zlatavým mokem tolik provázaným s plzeňskou historií.

Pivo se pilo i v podzemí

Zajímá vás, jak se pivo vařilo v minulosti, jaké nástroje byly k jeho výrobě používány a v čem se jeho výroba za roky zdokonalila? Pak vás jistě zaujme zdejší Pivovarské muzeum, které v tomto ohledu disponuje jednou z nejzajímavějších expozic na světě. Navíc se dozvíte i něco málo o minulosti některých plzeňských hospod, což vám během vašeho pobytu v Plzni může přijít vhod.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Plzeňské historické podzemí

Pokud chcete jít trochu více do hloubky s vašimi historickými poznatky, jistě nahlédněte do plzeňského historického podzemí. To spravuje právě Plzeňský Prazdroj. Budete-li mít štěstí, provede vás podzemím průvodce s příznačným jménem pro českou historii - Jan Hus.

Ten zná každý záhyb místního podzemního labyrintu a dobře ví, v jaké části chodeb se v historii skladovalo čerstvě uvařené pivo či se nezřízeně popíjelo ve chvílích, kdy se nesmělo pít na povrchu zemském. Tak helmy na hlavu, bundu na sebe, dámy zapomenou na podpatky a vzhůru do tunelů.

Prohlídka pivovaru v několika jazycích

Pokud do Plzně zavítáte do prosince, pak vězte, že ve zdejším Pivovarském muzeu a na nádvoří pivovaru Plzeňský Prazdroj probíhá výstava u příležitosti letošního výročí, která představuje všechny oblasti týkající se pohostinství v Plzni na přelomu 19. a 20. století. Stejně tak zmiňuje i významné plzeňské hospody a hotely s tradicí, jež čepovaly pivo Pilsner Urquell v minulosti a čepují ho i dnes.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Při návštěvě pivovaru můžete ochutnat plzeňské pivo nefiltrované a nepasterované přímo z obřích sudů.

Česky, anglicky, rusky a německy - tak se mluví na prohlídkách legendárního pivovaru, kterých se každý den koná celkem několik desítek, v sobotu pak výrazně více. Prohlídky jsou cíleny na pivní fanoušky i milovníky historie. Návštěvníci v Plzni spatří jednu z nejmodernějších stáčíren s kapacitou 120 000 lahví za hodinu, varny a v neposlední řadě také ochutnají nefiltrované a nepasterované plzeňské pivo přímo v historickém sklepě.

Inzertní sdělení

Každý správný pivař by měl vědět o české pivní kultuře úplně všechno. Sledujte nový seriál Příběhy zlatého ležáku na Stream.cz a obohaťte své znalosti o českém pivu.

Reklama

Výběr článků

Načítám