Hlavní obsah

V laboratoři vyrobili největší umělý steak světa. Stejně byste se nenajedli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doposud největší steak, který se povedlo vyrobit v laboratorních podmínkách, vznikl v Izraeli. Společnost MeaTech ve středu oznámila, že steak vážil 110 gramů. Ačkoliv by taková „flákota“ byla ve většině restaurací zapsána v dětském menu, v odvětví výroby umělého masa se jedná o velký pokrok.

Foto: Shlomi Arbiv/MeaTech 3D

Steak z laboratoře připomíná ten obyčejný z farmy.

Článek

Steak je vyroben ze skutečných tukových a svalových buněk odebraných ze vzorků tkáně živé krávy. Při tepelné úpravě na grilu se pak chová jako obyčejné maso. Maso, které je vyrobeno pomocí 3D tiskárny, dozrávalo v inkubátoru, aby se docílilo vývoje buněk v tukovou a svalovou tkáň.

Cílem izraelské společnosti je vyvinout náhradu běžných steaků, i když technologické možnosti zatím umožňují vyvíjet pouze menší kusy masa.

„Hodláme pokračovat ve zdokonalování technologií, abychom mohli vyrábět kultivované maso, které má podobné vlastnosti jako prémiové steaky ze zvířat chovaných na farmách,” uvedla firma v prohlášení.

Na 3D tiskárně vznikají v Izraeli steaky, brzy by měly dorazit do evropských restaurací

Muži

Společnosti vyvíjející umělé maso z laboratoří se snaží dlouhodobě vytvořit alternativu k běžnému masu z farem. Chov hospodářských zvířat totiž výrazně zvyšuje podíl skleníkových plynů a přímo tak přispívá ke změnám klimatu.

„Každý krok procesu výroby jsme vyvinuli sami, od jedinečného a funkčního složení buněk, až po patentované techniky tisku na 3D tiskárně,” uvedla společnost, která tvrdí, že steak z laboratoře voní, chutná a vypadá velmi podobně jako obyčejný steak z farmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám