Hlavní obsah

V bývalé plzeňské elektrárně dnes teče pivo proudem

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Budova leží na soutoku Mže a Radbuzy v areálu Plzeňského Prazdroje. Teď se původní elektrárna změnila v minipivovar. „Myšlenka je to stará tak pět let. V rámci programu Volba sládků, která chce obohatit nabídku hospod o pivní speciály, jsme zjistili, že ve velkém pivovaru některé těžko uvaříte,“ říká Michal Škoda, ředitel Proudu.

Foto: Ivan Blažek a Minipivovar Proud, Právo

Ředitel Proudu Michal Škoda

Článek

Dělníci začali s rekonstrukcí historické budovy v srpnu 2019, první várku piva v novém minipivovaru uvařili o rok později v září. „Pořád vlastně jedeme v testovacím režimu,“ uvedl v prosinci Michal Škoda. Zatím pivovar nabízí pět piv, jeden klasický český ležák a čtyři svrchně kvašená.

„Šli jsme napříč pivními styly, abychom měli co nejpestřejší nabídku. Hodně jsme přitom dbali na pitelnost, v základním sortimentu proto chybí piva s vysokým obsahem alkoholu,“ dodává Lenka Straková, která také stojí za vznikem Proudu. Má v něm jako sládková na starosti receptury a dohled nad vlastním vařením a zráním piva.

Museli si počkat

Jak Michal Škoda vzpomíná, nápad na vlastní minipivovar musel chvíli počkat, dozrát. „Minipivovary byly v roce 2018 na vrcholu obliby, Prazdroj se zapojil s tím, že tak pomůže trhu s pivem,“ říká ředitel.

Foto: Ivan Blažek a Minipivovar Proud, Právo

Bývalá elektrárna se musela důkladně vyčistit.

Prazdroj také do Proudu investuje – jen do rekonstrukce původní elektrárny a vybavení minipivovaru, jehož srdcem je varna o objemu třiceti hektolitrů, dala několik desítek milionů korun. Právě tady vzniká desetistupňová TheMže – svrchně kvašené pivo z kategorie piv označovaných jako Pale Ale, pivo Suotock je takzvaná žitná IPA o síle třinácti stupňů a obsahuje vedle plzeňského a bavorského i žitný a karamelový slad.

Jak tvrdí odborníci, není to pivo, které se pije na žízeň, ale na zážitek. Cotel je čtrnáctistupňový stout, jenž podle Michala bude nejlépe chutnat právě teď. „Je hutnější, jeho chuťový profil je ideální na zimu,“ tvrdí.

V základní nabídce, která se má vařit celý rok, nechybí jedenáctka Ventil – typický světlý český ležák – a samozřejmě ani nealkoholické pivo Proovan, kde je podíl ovesných vloček.

Foto: Ivan Blažek a Minipivovar Proud, Právo

Sládková Lenka Straková dohlíží na kvalitu piva.

„Většina piv je nefiltrovaná a nepasterizovaná, protože je chceme prodávat v co nejlepší kondici. Proto mají dobu trvanlivosti jen dva měsíce,“ upozornil Škoda s tím, že jediné nealko je kvůli vysoké náchylnosti ke kontaminaci pasterované.

Inspirace ve světě

Nápady na nová piva bere dvojice hlavních tváří minipivovaru po celém světě. „Za pivem rádi cestujeme – samozřejmě jsme navštívili pivní velmoci, jako jsou Belgie, Německo nebo Anglie,“ dodává Michal Škoda.

„Nabídku postupně doplníme o menší várky, chceme hodně experimentovat, některá piva budou zrát ve speciálních dubových sudech, budeme používat různá koření nebo ovoce,“ doplnila Lenka Straková.

Mileniálové se tetelí, pivovar vyrobil avokádové pivo

Muži

Proud tak už uvařil prototypy piv, v nichž využil nejen kávu, ale i tradiční korejský citrus yuzu. Pomalu vzniká i sbírka dubových sudů. „Budou z nich hodně exkluzivní várky, uděláme třeba jen pár set lahví,“ vysvětluje muž, který stojí za vznikem minipivovaru, jehož produkci najdou zájemci nikoli v běžných pivnicích s ležáky, ale tam, kde bude mít host čas si pivo vychutnat, zkusit víc piv nejen této značky. Ideální jsou prý nejrůznější ochutnávkové pivnice, malá bistra a pivotéky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám