Hlavní obsah

V 90 letech střílí góly jak na běžícím páse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má přezdívku Ninja a v průměru střílí minimálně hattrick za zápas. Fotbalovou kariéru přitom započal před dlouhými 75 lety. Nyní se devadesátiletý Brit Mike Fisher věnuje tzv. fotbalu v chůzi, kde hraje s o generaci mladšími kolegy. „Budu pokračovat, dokud budu střílet góly,“ směje se.

Nejstarší britský útočník i v 90 letech střílí góly.Video: AP

 
Článek

Fisher, který je veteránem Královského letectva (RAF), se pomalejší formě fotbalu začal věnovat před osmi lety a chodí hrát třikrát týdně. Dva dny v týdnu se pak navíc ještě věnuje jiným halovým sportům.

Rodák z anglického Bedfordshire začal s fotbalem ve 14 letech v Lutonu. Život ho však zavál do West Midlands, kam se přestěhoval společně s manželkou. Fisher sloužil pro Královské letectvo v Libyi, Egyptě a Iráku jako mechanik, do Británie se vrátil v roce 1954.

Bývalý pilot RAF ve 102 letech poprvé pilotoval spitfire

Muži

O ženu Doris přišel před čtyřmi lety, zemřela v 87 letech. „Fotbal mi dává důvod stále vstávat a zůstat i nadále aktivní a ve formě. Nechci celý den sedět na židli,“ má jasno Angličan, který fotbalovou kariéru obnovil po více než 40 letech.

Foto: AP

Jmenuje se Mike Fisher, nikdo mu ale neřekne jinak než Ninja.

„Do nějakých 40 let jsem hrál amatérskou ligu, pak jsem skončil, jako v tomto věku většina lidí. Když jsem se přestěhoval do svého bytu v Bloxwichi, v komunitním centru se mě zeptali, co mě baví. Řekl jsem, že jsem hrával fotbal, a oni mi nabídli fotbal v chůzi. Myslel jsem, že v 82 letech budu příliš starý, ale dal jsem tomu šanci,“ říká.

„Najednou jsem hrál proti lidem ve věku 50 až 70 let a zjistil jsem, že stále stíhám. Jsem pomalejší a moje reakce nejsou takové, jaké bývaly, ale nic mě potom nebolí. Mám pořád dobrou formu a vyhýbají se mi zranění,“ má radost Fisher, jenž fotbalem oslavil i své devadesáté narozeniny. A v zápase skóroval pětkrát.

„Pocit ze vstřelené branky nikdy neomrzí“

„Všichni mi říkají Ninja. Než prý stačí mrknout, jsem pryč. Myslí si, že mě mají obsazeného, v další moment jsem ale na druhé straně hřiště. Fotbal stále miluju a budu ho hrát, dokud budu moct nebo dokud budu pravidelně dávat góly. Já můžu zestárnout, ale ten pocit po vstřelené brance nezestárne nikdy,“ tvrdí.

Foto: AP

Fotbalem oslavil i své devadesátiny. Vstřelil pět gólů.

A kolik dal za svoji obnovenou kariéru gólů? „Už jsem to přestal počítat. Obvykle dám alespoň čtyři až pět gólů za zápas, a to hraju třikrát týdně po dobu osmi let. Párkrát jsem vsítil i deset gólů,“ směje se.

„Přijde a ihned dává góly,“ dodává jeho šestasedmdesátiletý kolega Mike Stevnson. „Je to dokonalý střelec,“ přidává se nejmladší z party, osmapadesátiletý John Hemming.

Nejstaršímu fitness instruktorovi světa byste jeho věk asi netipli

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám