Hlavní obsah

Bývalý pilot RAF ve 102 letech poprvé pilotoval spitfire

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jack Hemmings, bývalý pilot vojenského letectva britských ozbrojených sil (RAF), se ve svých 102 letech poprvé proletěl stíhacím letounem s názvem Spitfire. Stal se tak zřejmě nejstarším člověkem, který kdy pilotoval letoun z druhé světové války. Pondělní dvacetiminutový let z londýnského letiště v Biggin Hill měl získat finanční prostředky pro charitu, na jejímž vzniku se zhruba před 80 lety spolupodílel.

Bývalý pilot Královského letectva ve 102 letech poprvé pilotoval spitfireVideo: AP

 
Článek

Hemmings, pocházející z vesnice Horam ve Východním Sussexu, let označil za „naprosto nádherný“, ale „hodně skákavý“.

„Ovládání bylo o něco těžší, než jsem čekal. Bylo to rychlejší než za mých dob v letectvu. Abych byl upřímný, cítil jsem se trochu zrezivěle. Ne, že by mě to překvapilo, protože zrezavělý jsem. Člověk zapomene, kolik bezpečnostních opatření musí učinit,“ svěřil se Brit BBC.

V roce 1948 Jack Hemmings pilotoval dřevěné letadlo Miles Gemini z anglického Croydonu do keňského Nairobi, čímž zahájil první britský letecký průzkum k zajištění humanitárních potřeb ve střední Africe.

Foto: Profimedia.cz

Jack Hemmings, bývalý pilot britského letectva a zakladatel humanitární organizace MAF, ve svých 102 letech pilotoval spitfire

Desetiměsíční mise tehdy pomohla nastartovat Mission Aviation Fellowship (MAF) – humanitární leteckou společnost, která dnes působí ve více než 25 zemích s nízkými příjmy s flotilou 120 lehkých letadel.

Let spitfirem byl zaměřen na zvýšení povědomí a financování MAF. „Nepotřeboval žádné instrukce. Prostě převzal kontrolu, proletěl se, udělal pár otáček a základních manévrů. Myslím, že si užil každičký okamžik letu,“ řekl pro Washington Post Barry Hughes, pilot, který Hemmingse v letadle doprovázel.

Foto: AP

Spitfirem se poprvé proletěl ve 102 letech

Jak Hemmings výzvu, kterou v pokročilém věku zdárně dokončil, oslaví, neprozradil. „Troufnu si ale říct, že součástí bude nějaký druh alkoholického nápoje,“ dodal s úsměvem na rtu veterán.

Generál Boček v 93 letech opět usedl do spitfiru a pilotoval

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám