Hlavní obsah

Tuhý mráz vinařům komplikuje život, pomůže svařák

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle předpovědi meteorologů zažíváme v těchto dnech nejchladnější období letošní zimy. Příliv arktického vzduchu sráží teploty hluboko pod nulu, a to i v oblastech na jihu Moravy, kde počasí nejvíce komplikuje práci vinařům. Je období řezu révy, což ale komplikuje led na rostlinách i nynější špatná dostupnost vinohradů. Vytrvalejší teploty pod -15 stupňů by mohly navíc révu poškodit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Réva se v našem mírném pásu na mrazové podmínky dokáže obvykle poměrně dobře adaptovat. Velice problematické bývají jarní mrazy, které uhodí v době, kdy už má réva výhony.

V zimních měsících, v období vegetačního klidu, keře révy mrazu odolávají lépe. Špatně však snášejí skokové propady teplot (zhruba o 10 °C) a při trvalejších teplotách pod -15 °C hrozí jejich poškození. Vinaři se proto obávají současných silných mrazů.

Bílovický vinař Hrabal: Lidé zatím mají dobrý příjem, na krásná vína peníze budou

Muži

„Nízké teploty mohou částečně redukovat škůdce a choroby a vinaři je tak vítají. Dlouhodobější mrazy s hodnotami patnáct stupňů pod nulou jsou ale pro révu ohrožující. Je potřeba mít na paměti i to, že každá odrůda je jinak odolná. Například odrůdy Ryzlink rýnský nebo Rulandské modré snáší mrazy lépe, odrůdou citlivou k zimním mrazům je naopak třeba Müller Thurgau,“ vysvětluje Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny Bohemia sekt, kteří pěstují révu v okolí Velkých Bílovic.

Jak dodává, moravští vinaři by přivítali větší sněhovou pokrývku, která by při silnějších mrazech pomohla chránit patu keře, zejména u mladých vinic.

Mráz navíc komplikuje i samotnou práci vinařů. Aktuálně probíhá jeden z nejdůležitějších pracovních úkonů během roku, řez révy. Odstraněním odplozeného dřeva a přebytečných výhonů se zajistí síla nutná k tvorbě plodů a vyšší kvalita hroznů.

Pandemie má nečekaný dopad také na čínské vinaře

Muži

„Na révě je nyní velká ledová námraza, která řez ztěžuje. Obecně se jedná o velmi náročnou práci, nepříznivé povětrnostní podmínky ji ještě více znesnadňují,“ popsal Svoboda.

„Stříhat se však musí a my k tomu používáme elektrické nůžky, se kterými je zapotřebí naučit se zacházet a rovněž je nutné častěji se zahřívat. Třeba i svařákem,“ dodal se smíchem Tomáš Vican z Rodinného vinařství Vican.

„Mnohem větší obavy máme z jarních mrazů, které nás potrápily například před třemi lety, kdy jsme ze 43 000 mladých sazenic museli po desátém květnu 26 000 vyházet. Na to se nedá zapomenout. Ovšem únor bílý pole sílí, jak se říká, a mrazy nám i pomáhají. Připravujeme přes devět hektarů nových vinic, kam jsme navezli 700 tun tříletého hnoje a ten nám teď mráz pěkně roztrhá, a pak se do připravených rýh bude dobře sázet,“ vysvětlil Vican Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám