Hlavní obsah

Pandemie má nečekaný dopad také na čínské vinaře

Novinky, ČTK, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie koronaviru způsobila v Číně pozoruhodnou přeměnu trhu s vínem. Zatímco v minulosti si Číňané rádi dopřávali zahraniční vína, letos výrazně roste obliba domácích vín. Kromě orientace na domácí produkty během pandemie je to dáno vyšší kvalitou nápojů a nižšími cenami. Čínské vinaře také zvýhodňují některé kroky tamní vlády.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Letos zažíváme výrazný růst spotřeby domácího vína,” řekl pro BBC News someliér Roger Chow, který působí v provincii Fu-ťien na jihovýchodě Číny. Podle něj za růstem obliby čínských vín může být jednoduše i to, že koupit dobrá zahraniční vína bylo během epidemie komplikovanější.

Expertka na víno a autorka publikace Chinese Wine Renaissance (Znovuzrození čínského vína) Janet Wangová si myslí, že za růstem spotřeby je zlepšení kvality čínských vín. Čínští vinaři mají navíc tu výhodu, že znají chutě domácích zákazníků, a snaží se jim vyhovět.

V britských lázních se mohou návštěvníci naložit do svařáku

Cestování

Během epidemie koronaviru se také výrazně zlepšila pověst čínských vín. Podle odborného serveru Wine Intelligence zhruba polovina čínských spotřebitelů uvedla, že má větší důvěru v domácí vína než před epidemií.

„Vyrostla nová generace milovníků vín, která je odvážnější a pyšná na čínské (vinařské) dědictví,” uvádí mladá vinařka Emma Gaová, která se učila vyrábět vína ve francouzské oblasti Bordeaux.

Cla na australská vína

V první polovině letošního roku se dovoz zahraničních vín do Číny snížil o zhruba 30 procent. Vedle změny preferencí spotřebitelů a problémů s dopravou ale byl propad podle expertů způsoben i tím, že čínští dovozci vín měli velké zásoby.

Peking uvalí na australská vína cla až 212 procent

Ekonomika

Vedle růstu kvality se podle odborníků čínští vinaři snaží také snižovat ceny svých produktů a konkurovat tím levnějším vínům z Chile či Austrálie. V tom jim částečně pomáhá i čínská vláda. Ta kvůli sporům s Austrálií uvalila na tamní vína vysoká cla ve výši až 200 procent.

Podle Pekingu Austrálie export svých vín finančně podporuje a cla tak jen korigují nekalou konkurenci. Podle Canberry jsou ale cla politickou odvetou.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám