Hlavní obsah

Tu asi pít nebudou. Lahev japonské whisky vydražili za 17,5 milionu korun

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když přijde na dobrou whisky, většině lidí se nejdříve vybaví ta skotská, případně irská. Jenže řeč nyní nebude o irské whiskey, ale o japonské whisky. Na dražbě aukčního domu Bonhams v Hong Kongu se totiž vydražila lahev japonské 55leté whisky Yamazaki za 6,2 milionu hongkongských dolarů, což je v přepočtu více než 17 milionů korun.

Foto: Bonhams

Lahev 55leté whisky značky Yamazaki

Článek

O tom, že je japonská whisky vysoce kvalitní, už asi nikdo nepochybuje. Nicméně málokdo čekal, že by se lahev 55leté Yamazaki mohla prodat za více než desetinásobnou sumu, než bylo odhadováno před samotnou aukcí. Lahev se tak okamžitě stala historicky nejdražší japonskou whisky prodanou v aukci.

Tato jednosladová whisky byla destilována v 60. letech 20. století a bylo stočeno pouze sto lahví. Mok zrál v sudech z bílého dubu a japonského dubu Mizunara. Whisky má tak nyní tmavočerveně jantarovou barvu, aroma má obsahovat tóny santalového dřeva a vzácné orlářky drahocenné. A ač ji nejspíše ani nový majitel neochutná, vězte, že má být nasládlá na patře.

Královské zdobení

Lahev je prezentována ve speciálním černém boxu z dubu Mizunara s několika zdobnými prvky a je zabalená do ručně vyráběného washi papíru z dříve vyhlášené provincie Echizen, která je dnes už spíše předměstím města Fukui.

„Tato úchvatná cena je novým milníkem v oblasti japonské whisky a je důkazem odhodlaní sběratelů získat do svých kolekcí to nejlepší, co se na trhu objeví,” uvedl směrem k úspěšné dražbě Daniel Lam z aukčního domu Bonhams.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám