Hlavní obsah

Tradiční závod na volských povozech v Kambodži zakončil sezonu sklizně rýže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kambodžské vesnici Rolaing Sangke, zhruba 46 kilometrů západně od hlavního města Phnom Penh, se v neděli uskutečnil závod na volských povozech. V asijské zemi se tato akce tradičně koná při příležitosti ukončení sezony sklizně rýže a vítání kambodžského nového roku.

Tradiční závod na volských povozech v Kambodži zakončil sezonu sklizně rýžeVideo: Reuters

 
Článek

Závod na volských povozech je v Kambodži již staletí dlouhou tradicí. Na každoroční události zde mezi sebou závodníci se svými povozy taženými dvěma voly soutěží na trati dlouhé 800 metrů.

„Od generace mých prarodičů si pamatuji, že se závod vždy konal na konci sezony sklizně rýže. Letos se ho zúčastnilo 38 párů volů. Tento tradiční sport je ale na pokraji zániku, rád bych proto apeloval na naše lidi, aby jej ochránili a zachovali pro další generace,“ svěřil se agentuře Reuters Khat Sokhay, jeden z organizátorů.

Jízda na lyžích za sobem? Na severu Finska tradiční záležitost

Koktejl
Foto: Reuters

Tradiční závod na volských povozech v Kambodži zakončil sezonu sklizně rýže

Volský povoz byl pro farmáře v Kambodži odpradávna tradičním způsobem přepravy. S příchodem traktorů či motorových rikš je však jeho využití na pokraji vymizení.

Tradičním závodem na volských povozech v zemi v jihovýchodní Asii kromě oslavy zakončení sezony sklizně rýže rovněž vítají kambodžský nový rok, který letos začne 14. dubna.

V Libyi se konal festival kuskusu. Na obří pokrm využili maso z pěti velbloudů

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám