Hlavní obsah

Tokajské bezmála za milion oživuje dědictví králů

Novinky, nčs

Vulkanická oblast v okolí města Tokaj na severovýchodě Maďarska je už od středověku baštou vinařského průmyslu. V roce 2002 se její část dostala na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. A právě dědictví bylo motivací pro výrobu vína, které je podle jeho výrobců nejdražším dostupným na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Maďarský vinař chce oživit tradici vín uctívaných králiVideo: Reuters

 
Článek

Ručně foukaná lahev magnum, vybavená korkem vyrobeným v Portugalsku po laserovém naskenování hrdla lahve, naplněná vínem, které se prodá za 40 tisíc dolarů (asi 920 tisíc korun). To je vizitka exkluzivní edice z vinařství Royal Tokaji, jehož manažer Zoltan Kovacs si před uchopením lahve nasazuje rukavice.

Je to víno králů a král mezi víny.
Ludvík XIV. (1638-1715)

„Když se podíváme na tuhle lahev vína, k její výrobě byla použita přibližně tuna plodů vinné révy,” říká Kovacs o produktu, který má připomenout středověké dědictví. V lahvi o objemu 1,5 litru víno zraje pomaleji a získává tak investiční hodnotu. Zatímco v běžných lahvích se doba zrání pohybuje okolo 80 až 100 let, u magnum lahví to je až dvojnásobek.

Zlatý poklad

Právě dlouhá doba zrání z vína dělá výjimečný produkt, a i když jeho cena rozhodně není nízká, dá se předpokládat, že s postupem času poroste a lahev neskončí otevřená u první večeře. Vína v této hodnotě se rovněž často stávají součástí nejrůznějších aukcí a mohou za svoji dobu zrání změnit majitele hned několikrát.

Foto: Profimedia.cz

Sběr tokajského vína.

Vinařský klenot, jehož bylo vyrobeno pouze 18 lahví, je bezpečně uložen v černém boxu, který dokáže lahev prosvítit a vytváří tak dojem, že se opravdu jedná o dávný zlatý poklad.

Tokajské aszú neboli výběr se v literatuře poprvé objevil už v roce 1576. Populárním se víno stalo v 17. století, a zmínku o Tokaji dokonce můžeme slyšet i v textu maďarské národní hymny. Král Ludvík XIV. víno označil příhodně: „Je to víno králů a král mezi víny.”

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám