Hlavní obsah

Tisíc kilometrů v sedle. Pochod smrti, říká nejstarší vítěz v historii

Novinky, nčs

Sednout na koně a vydat se na extrémní závod po Mongolsku. Mongol Derby bývá označováno za nejtěžší a nejdelší koňský závod na světě, přesto jeho letošní ročník dokázal ovládnout Bob Long, 70letý jezdec ze Spojených států.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Když Bob Long loni v říjnu sledoval s přáteli dokument All the wild horses (Všichni divocí koně), který pojednává právě o mongolském závodu, rozhodl se, že na letošním ročníku nesmí chybět. Plán měl ovšem jeden háček. Longovi tou dobou bylo 69 let, a když poslal organizátorům přihlášku, mysleli si, že si z nich dělá legraci. Svoje zkušenosti tak musel demonstrovat zasláním videí z jiných závodů, které od malička absolvoval v rodném Wyomingu. Teprve poté mu byl start umožněn.

O náročnosti závodu není pochyb. Mongolské stepi, horské průsmyky, kopce, mokřady, písečné duny a k tomu tisíc kilometrů na koni. Není proto divu, že závod konaný od roku 2009 dokončí pouze polovina účastníků.

Pravidla jsou poměrně jednoduchá. Za startovné, které činí v přepočtu 320 tisíc korun, dostane závodník přístup ke zhruba 28 polodivokým koním, doprovodný tým a možnost tréninku na místě před závodem. Na kontrolních stanovištích, která jsou umístěna v rozestupu přibližně 40 kilometrů, musí závodník vždy vyměnit koně. Na zdravotní stav zvířat na stanovištích dohlížejí veterináři, a dokonce mohou udělit trestné body v případě, že by kůň byl příliš uhnaný či zraněný.

Vzhledem k tomu, že závodníci jedou na ne zcela ochočených koních, není závod zkouškou pouze jezdeckých schopností. Zvířata často neposlouchají, běží jinam, než by měla, a pro jezdce je tak velmi těžké navigovat koně správným směrem a projít přes všech 28 kontrolních stanovišť. Záleží tedy na strategii, organizaci a rychlém rozhodování.

Příprava trumfla mládí

Navzdory všem očekáváním letošní ročník, konaný v průběhu srpna, ovládl suverénně nejstarší závodník, kterým byl právě Long. Stal se dokonce nejstarším vítězem v historii závodu. K triumfu mu kromě perfektních jezdeckých schopností pomohly i drobnosti. S sebou například vezl malé dárky pro místní obyvatele, které vyměňoval za pohodlnější ubytování, než jaké bylo přichystáno na kontrolních stanovištích. Vděční domorodci také pomáhali Longovi s péčí o koně.

Vítězka závodu z roku 2013 Lara Prior-Palmerová označila závod za „Tour de France na cizích kolech“ a náročnost potvrdil i sám Long. „Je to v podstatě tisíc kilometrů pochodu smrti,“ řekl jezdec, jenž trasu zvládl za sedm a půl dne. „Byl jsem skvěle připravený. Všechno jsem měl nachystané a otestované. Myslím, že příprava tentokrát trumfla i mládí,“ dodal vítěz letošního ročníku.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám