Hlavní obsah

Thajský „Král akce“ se stal nejstarším režisérem světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thajec Chalong Pakdeevijit se ve svých 91 letech zapsal do Guinnessovy knihy rekordů jako nejstarší televizní režisér na světě. Posledním odvysílaným dílem „Krále akce“, jak se televizní legendě v Thajsku přezdívá, byla osmnáctidílná minisérie Skyraider. Odpočinek Pakdeevijit ani ve vysokém věku neplánuje, aktuálně už pracuje na další televizní minisérii.

Foto: Guinness World Records

Režisér Chalong Pakdeevijit

Článek

Minisérie Skyraider se v thajských televizích vysílala od listopadu 2021 do února 2022 a obsahuje množství akčních scén zahrnujících loupeže diamantů a řádění mafie. Jak vyplývá už z Pakdeevijitova přízviska, režisér je akčními scénami proslulý. Informace o jeho rekordu přinesl web Guinness World Records.

Pakdeevijit se narodil 18. března 1931 do rodiny, která má filmování v krvi. Jeho otec byl filmovým režisérem a producentem a ve filmovém průmyslu pracují i všichni jeho bratři. Pakdeevijit začal kariéru nejprve jako kameraman, v roce 1968 ale režíroval svůj první film s názvem Jao Insee.

Jako režisér se prosadil v 70. letech 20. století sérií akčních filmů Thong, které se staly prvními thajskými snímky se zahraničními hvězdami v hlavních rolích. Slavné americké herce, jako byli Greg Morris, Jan-Michael Vincent, Christopher Mitchum nebo Olivia Hussey, obsazoval do svých filmů i nadále a dnes je považován za prvního thajského režiséra, který výrazně uspěl také v zahraničí.

Foto: Guisnness World Records

Chalong Pakdeevijit (v bílé košili) během režírování akční scény

Mezi jeho nejslavnější filmy patří Fhon Tai (1970), Gold Raiders (1982), Eyes of the Condor (1987) a In Gold We Trust (1990). Na konci 90. letech přešel od filmu k televizi, kde se dodnes řadí mezi největší režisérské talenty.

Podle žebříčku agentury Nielsen se Pakdeevijitovy televizní projekty každý rok umisťují mezi deseti nejlépe hodnocenými minisériemi v Thajsku. Pakdeevijit je zároveň jediným režisérem, který podle zmíněné agentury dokázal natočit hned dvě z deseti nejlépe hodnocených televizních minisérií vůbec, a to pořady Chumphae (2007) a Sao Har (2011).

Během své sedmdesátileté kariéry pracoval na více než 60 filmech a televizních pořadech. Odpočinek ale stále odmítá a v současnosti režíruje další televizní minisérii s názvem Kan Song Pandin.

Pěšky prošel napříč USA, aby pomohl veteránům bez domova

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám