Hlavní obsah

Telefonního nadšence s mobilem nepotkáte, jeho přístroje pamatují císaře pána

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžete si být jistí, že vášnivého sběratele telefonů z Egypta na ulici s mobilem u ucha nepotkáte. Hassan al-Tourky z Káhiry se totiž mnohem raději pitvá v archaických přístrojích, které bez nadsázky pamatují ještě císaře pána.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Egypťan vlastní úctyhodnou sbírku telefonůVideo: Reuters

 
Článek

Pětašedesátiletý majitel opravny vytahuje na stůl skutečné klenoty. Vždyť ve své sbírce má telefony z konce 19. století, nebo třeba telefon egyptského krále Farúka I. z roku 1933, nechybí ani stroj Charlieho Chaplina.

Svoji sbírku rozšiřuje nejčastěji na aukcích, nepohrdne ani starými vyřazenými kousky, které si poté sám dává dohromady a vrací je zpátky k životu.

Sbírku vášnivého knihomola jen tak někdo nepřekoná

Muži

„Je to profese, kterou jsem zdědil po svém otci, který ji zase zdědil po tom svém. Svoji práci miluju a řekl bych, že jsem v ní docela dobrý,” nebojí se samochvály al-Tourky, který ale opravou a sbíráním telefonů příliš nebohatne, i když občas nějaký telefon ze své sbírky prodá.

„Ale o penězích to není. Nemůžu opustit něco, na čem jsem vyrostl,” vysvětluje.

V opravně mu pomáhají také jeho synové, kteří si tak postupně zvykají na to, že v rodině se řemeslo dědí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám