Hlavní obsah

Svatomartinská vína letos nedodrží tradici

Právo, kt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli ve vinohradech zbývá ještě zhruba čtvrtina nesklizených hroznů, Vinařský fond se již připravuje na hodnocení mladých vín s obsahem cukru do devíti gramů a jemnou kyselinou, která budou označena etiketou Svatomartinská. Ta letos nedodrží tradici a k zákazníkům se dostanou dříve, než bývá zvykem.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Hrozny pro Svatomartinská vína se sklízely už v první polovině září. Je jich sice trochu méně než vloni a bobule jsou menší, ale zdá se, že letošní úroda bude kvalitní. Můžeme se těšit na ovocná, svěží a aromatická lehká vína.

„Zejména v konečné fázi zrání hroznů letos počasí vinařům přálo. Díky střídání teplých dnů a chladných nocí lze letos očekávat vína výrazně aromatická, což je jeden z hlavních důvodů jejich obliby u spotřebitelů,“ přiblížil hlavní charakteristiku letošního ročníku Marek Babisz, hlavní someliér Národního vinařského centra.

Svatomartinská vína o tři dny dříve

Domácí

Již 22. a 30. října zasednou ve Valticích komise, které vyberou z mladých vín ta, která odpovídají daným požadavkům a mohou být označena známkou Svatomartinské.

Mezi povolené odrůdy, které dozrávají nejdříve, se řadí z bílých vín Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, z růžových Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe a z červených Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

Přes dva miliony lahví

Při výběru vín dojde k novince – zvýší se bodové hodnocení ze 78 na 80 (ze 100). „Rozhodli jsme se již podruhé v patnáctileté historii sáhnout ke zvýšení nároků na minimální kvalitu vín, která chtějí známku Svatomartinské používat,“ oznámil novinku Jaroslav Machovec z Vinařského fondu.

„Naši vinaři už výrobu Svatomartinských vín velmi dobře zvládají, a tak nemáme pochyb, že drtivá většina z nich vyšší nároky na kvalitu splní,“ dodal.

Předpokládá, že letos se podle předem objednaných zátek vyrobí 2,1 až 2,2 milionů lahví Svatomartinského vína nejen velkých vinařství, ale i malých vinařů.

Ačkoliv se naše Svatomartinská vína nejčastěji pijí od listopadu do Vánoc, jejich kvalita rok od roku stoupá, takže běžně vydrží i do dalšího roku, aniž by ztratila na své chuti.

Počasí hroznům přálo, vinaři letos čekají vynikající ročník

Ekonomika

A protože letos vychází 11. listopad, tedy svátek sv. Martina, na pondělí, ustoupili vinaři požadavkům restaurací, aby se smělo Svatomartinské víno začít nalévat na svatomartinské hody k pečeným husám již v pátek 8. listopadu, a tudíž i o víkendu před tímto svátkem. Přesto si mnozí určitě rádi počkají až do 11. 11. v 11 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám