Hlavní obsah

Staré švýcarské hodinky považoval za křáp, expert na starožitnosti ho vyvedl z omylu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli se na obrazovky britské BBC vrátil s novými epizodami pořad Antiques Roadshow, kde experti na starožitnosti posuzují jejich cenu. Mezi nimi se objevily vzácné hodinky značky Omega. Hodinky však poznamenala nemilá nehoda, kdy je přejela sekačka na trávu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak se stane, že vzácné švýcarské hodinky od značky, kterou proslavili třeba Neil Armstrong a Buzz Aldrin při cestě na Měsíc, skončí pod sekačkou na trávu?

„Koupil jsem je z druhé ruky na konci roku 1965. Později nás doma vykradli a lupiči nejspíš museli hodinky upustit na zahradě. Manželka je po nějaké době našla v koši na kompostovaný odpad,“ vysvětlil celý příběh nejmenovaný host pořadu. Od té doby hodinkám nikdo nepřikládal větší pozornost.

Navzdory nemilému incidentu posoudil znalec Richard Price hodinky jako stále hodnotné a opravitelné. „Tyto hodinky lze prodat za osmnáct až dvacet tisíc liber, pásek sám o sobě má hodnotu tři tisíce liber,“ zhodnotil expert. V přepočtu jde tedy o více než půl milionu korun.

Chtěl prodat hodinky za 750 tisíc. Zájemce mu s nimi utekl

Krimi

Sám majitel hodinek byl z částky zaskočen. „Jsem překvapený, přijel jsem s přesvědčením, že hodinky již nelze opravit, považoval jsem je za křáp. Můj syn je chce zdědit, tak bude nadšený,“ popsal majitel své prvotní pocity a dojmy.

Příjemně překvapen nezůstal jen majitel hodinek. V pořadu se objevila i hodnotná miniaturní čajová konvice z roku 1728. Její cena byla vyčíslena až na dvanáct tisíc liber (340 tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám