Hlavní obsah

Španělský šéfkuchař byl navržen na Nobelovu cenu za mír

Španělský šéfkuchař José Andrés, který proslul mimo jiné novátorským přístupem k vaření a popularizací španělských chuťovek tapas v Americe, má na svém kontě řadu ocenění, včetně michelinských hvězd. Málokoho by ale asi napadlo, že se tento devětačtyřicetiletý kuchař stane kandidátem na Nobelovu cenu za mír. Na prestižní ocenění ho podle deníku The Washington Post navrhl americký kongresman John Delaney.

Foto: Profimedia.cz

Šéfkuchař José Andrés

Článek

„Díky Andrésově práci byly nakrmeny miliony lidí. S neuvěřitelným nadšením a novátorskou myslí řeší Andrés jeden z nejstarších problémů lidstva,“ zdůvodnil mimo jiné v dopise norskému Nobelovu výboru svůj návrh Delaney. Tento americký demokratický politik, který se chce v roce 2020 ucházet o úřad prezidenta USA, ale nenavrhl Andrése na Nobelovu cenu kvůli jeho kulinářskému umění, nýbrž za jeho charitativní činnost.

Šéfkuchař Andrés, který už léta žije v USA a má i americké občanství, vlastní několik restaurací ve Spojených státech. V roce 2010 založil neziskovou organizaci World Central Kitchen, která pomáhá nakrmit lidi bezprostředně poté, co je postihne přírodní katastrofa. Organizaci založil Andrés původně kvůli ničivému zemětřesení na Haiti, které si v lednu 2010 vyžádalo na čtvrt milionu obětí.

Pomáhal i při požárech

Za své sociální aktivity byl Andrés letos oceněn americkou nadací Jamese Bearda jako Humanitární pracovník roku. Nadace, která hodnotí obvykle kulinářské umění, tento titul Andrésovi udělila za jeho činnost při katastrofách na Portoriku a Haiti. Letos ho také časopis Time zařadil mezi 100 nejvlivnějších osobností světa.

Andrés, jehož organizace pomáhala i lidem bez střechy nad hlavou po nedávných lesních požárech v Kalifornii, se netají kritikou současného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Před několika lety přitom chtěl v Trumpově hotelu ve Washingtonu otevřít restauraci. Od záměru ale ustoupil poté, co se Trump v předvolební kampani negativně vyjadřoval o Mexičanech.

O udělení Nobelovy ceny za mír rozhoduje norský Nobelův výbor, orgán volený norským parlamentem. Návrhy na kandidáty mohou předkládat například členové zákonodárných sborů a vlád států či nositelé Nobelových cen za mír. Na předchozí Nobelovu cenu za mír dostal výbor přes 300 návrhů, z toho asi třetinu tvořily organizace.

Letos dostali toto prestižní ocenění konžský lékař Denis Mukwege a aktivistka irácké komunity jezídů Nadja Muradová. Příští nositel či nositelé budou známi napřesrok v říjnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám