Hlavní obsah

Školu opustil v 16, dnes má jmění v hodnotě 18 miliard korun

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo zbohatne poctivou a tvrdou prací - postupně se vypracovává a nakonec se dostane na slušnou pozici, která mu dokáže zajistit slušnou obživu. Jiní vymýšlejí kličky na hranici zákona, které sice mohou vydělat rychle mnoho peněz, ale také mohou poslat dotyčného rychle za mříže. A jiní mají prostě dobrý nápad a jdou za ním. To je i případ Brita Mela Morrise.

Foto: archiv tvůrců

Článek

Z prodavače podlah, který opustil školu ve svých 16 letech, se Mel Morris (58) stal jedním z nejbohatších lidí Velké Británie. Firma King Digital Entertainment, ve které má Morris 12procentní podíl, vstupuje v březnu na burzu a její hodnota se odhaduje na 4,6 miliardy liber, tedy asi 150 miliard korun. Jeho 12 procent by tak mělo mít hodnotu okolo 18 miliard korun. A to ještě nemluvíme o jeho dalším majetku.

A co dělá firma King Digital Entertainment tak převratného, že má takovou hodnotu? Vytváří hry. Největším jejím hitem je hra Candy Crush, ve které je úkolem hráčů spojit tři sladkosti stejné barvy. Že to zní jednoduše až primitivně? Ano, ono to takové totiž je – jednoduché a návykové. Hra byla stažena do neskutečných 500 miliónů přístrojů a firmě vydělala neskutečné peníze. Hra tvoří 78 procent příjmů společnosti.

Po opuštění školy se nenudil

Morris, který je otcem dvou dětí, se narodil v městečku Littleover v hrabství Derbyshire. Po opuštění školy ve svých 16 letech trochu tápal, ale rozhodně neseděl s rukama založenýma za zády. Jen do svých 20 let totiž stihl založit firmu prodávající dřevěné podlahy, realitní společnost ve Španělsku, a navíc ještě pracoval jako konzultant v oblasti managementu. A to byl jen začátek.

V roce 1998 spustil Morris internetovou seznamku uDate, kterou prodal dál v roce 2003, ve chvíli, kdy měl ve firmě pětinový podíl. Ten mu vynesl v přepočtu něco okolo 650 miliónů korun. Část těchto peněz později investoval právě do firmy King Digital Entertainment, která je pro něj nyní zlatým dolem. V roce 2006 byl pak členem konsorcia, které přebralo kontrolu nad fotbalovým klubem Derby County.

Bydliště neznámé

V roce 2010 prodal Morris společnost zaměřenou na internetovou bezpečnost – Prevx. Ta vyvíjela antivirový software pro firmy a jednotlivce. Americký gigant Webroot za ni zaplatil přes 320 miliónů korun. Ale všechny tyto sumy jsou pouhým pakatelem proti tomu, jakou hodnotu má Morrisův podíl v softwarové firmě King. Skutečnost, že drží ve firmě významný podíl, vyšla najevo až v únoru, kdy jej firma jmenovala svým ředitelem.

Mezi lety 1996 a 2004 pobýval Morris v běžném domě v městečku Belper v hrabství Derbyshire. Kde pobývá od té doby, není jasné. Stejně tak jako to, jakého úspěšného projektu se bude účastnit příště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám