Hlavní obsah

Singapurec se po 30 letech života v lese vrátil zpět do civilizace

Když devětasedmdesátiletý Oh Go Seng ze Singapuru přišel o domov, uchýlil se do lesa, kde strávil neuvěřitelných 30 let. Aktuálně se za podpory tamní vlády opět začleňuje do civilizace. A návrat si prozatím pochvaluje, píše server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Seng vyrůstal společně se svou rodinou v singapurské vesnici Sungei Tengah. Místo však bylo, podobně jako řada jiných vesnic v zemi, v 80. letech srovnáno se zemí a nahrazeno moderními výškovými budovami.

Vláda tehdy většině tamních obyvatel sice zajistila nové domy, Seng však vlastní bydlení nezískal. Chvíli tak bydlel u rodiny svého bratra, postupem času ale odešel, neboť se nechtěl vnucovat.

Domov našel v nedalekém lese, kde si ze dřeva, bambusu a plachty vybudoval prosté obydlí, kde žil celých 30 let. Na místě pěstoval zeleninu a občasně také pracoval v příležitostných zaměstnáních.

Dlouhé roky o něm nikdo nevěděl. S příchodem pandemie, kvůli které přišel o práci prodejce květin na trhu, si však začal přivydělávat prodejem vlastní zeleniny bez potřebné licence a jednoho dne na něj přišla kontrola, jež postupně začala shromažďovat jednotlivé střípky jeho životního příběhu.

V Indonésii založil rodinu

Seng žil dosud velmi aktivním životem a pravidelně navštěvoval ostrov Batam v sousední Indonésii, kde rovněž potkal ženu, s níž má nyní 17letou dceru. Stejně jako jeho rodina v Singapuru, ani ony netušily, kde a v jakých podmínkách Seng žije. „Bydlím v zahradě,” odpovídal prý vždy podle jednoho z jeho příbuzných na tradiční otázku.

Srbský poustevník žije v jeskyni s dvousetkilovou bachyní

Koktejl

Partnerku s dcerou přestal navštěvovat poté, co Singapur s ohledem na koronavirovou pandemii uzavřel hranice všem, kteří odmítli platit za karanténu a příslušné testování. Na rodinu však nezapomněl a pravidelně jí finančně přispíval částkou okolo 500 singapurských dolarů (asi osm tisíc korun).

Návrat si pochvaluje

Aktuálně už Seng bydlí v novém domově, který mu zajistila singapurská vláda. Ta mu dle jeho slov chce rovněž pomoci v tom, aby co se co nejdříve mohl setkat se svojí partnerkou a dcerou v Indonésii.

Návrat do civilizace si prozatím pochvaluje, nejvíce pak oceňuje především teplou vodu. Aklimatizaci zvládá rychle, našel si už dokonce i zaměstnání – pracuje jako řidič pro zahraniční pracovníky a čas od času vykonává rovněž zahradnické práce.

Krátce po přestěhování do svého nového bytu pozval svoji singapurskou rodinu, aby společně oslavili čínský Nový rok.

„Bylo to skvělé. Ochutnal jsem mnoho pokrmů, které jsem neměl roky. Také jsem po 30 letech sledoval televizi, velmi jsem si to užil,” směje se Seng.

Ačkoliv mu svoboda, kterou měl v lese, chybí, preferuje prý aktuální bydlení.

„Samozřejmě že mi chybí, bydlel jsem tam řadu let,” říká. „Do lesa se ale vracím každý den. Vstávám ve tři ráno, obleču se a před odchodem do zaměstnání jdu zkontrolovat svoji zeleninu,” uzavírá Singapurec.

Reklama

Výběr článků

Načítám