Hlavní obsah

Šerpa vyrovnal rekord v počtu výstupů na Everest, na „střeše světa“ stanul po šestadvacáté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepálský Šerpa Pasang Dava v neděli vystoupil po 26. na nejvyšší horu světa Mount Everest, čímž vyrovnal rekord svého krajana Kamiho Rity. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní představitele. Kami Rita je ale nyní rovněž na cestě na vrchol Everestu, takže by mohl rekord brzy překonat, pokud bude jeho expedice úspěšná, píše Reuters.

Foto: Niranjan Shrestha, ČTK/AP

Nejvyšší hora světa Mount Everest

Článek

Šestačtyřicetiletý horský průvodce Pasang Dava zdolal horský velikán měřící 8849 metrů společně se svým maďarským klientem, uvedl jeden z představitelů horolezecké společnosti Imagine Nepal Treks, pro kterou Šerpa pracuje. „Nyní sestupují dolů a jsou v dobré kondici,“ uvedl Šerpa Dava Futi.

Nepál v letošním roce vydal rekordních 467 povolení k výstupu na Mount Everest, přičemž každý z horolezců je zpravidla doprovázen nejméně jedním průvodcem. To vyvolává obavy z přelidnění trasy, které v minulých letech zavinilo některá úmrtí horolezců.

Šerpové v sobotu dokončili upevňování fixních lan až na vrchol hory, takže v příštích dnech se dá očekávat hlavní nápor horolezeckých skupin. Jarní lezecká sezona na Everestu připadá na březen až květen.

Horu vysokou 8849 metrů jako první zdolali Novozélanďan Edmund Hillary a jeho kolega Šerpa Tenzing Norkej v roce 1953. Od té doby se na vrchol dostalo více než 11 000 lezců, asi 320 jich na svahu Everestu zahynulo.

Žena utvořila nový rekord. Everest zdolala podesáté

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám