Hlavní obsah

Se ženou na zádech porazit soupeře. V Maďarsku se konal netradiční závod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V obci Tápióbicske v Maďarsku se konal druhý ročník netradičního závodu, kdy muži běží náročným terénem a na zádech nesou své ženy. Pořadatelé akce tvrdí, že se jedná o soutěž, jejíž tradice sahá hluboko do historie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Maďarsku se konala soutěž v nošení manželek na zádechVideo: Reuters

 
Článek

V sobotu 7. srpna ráno se v malém městečku v Pešťské župě v okrese Nagykáta sešlo na startovním poli 40 manželů. Na zádech a ramenou jim nechyběly ani nezbytné propriety pro to, aby se mohli závodu účastnit – jejich manželky.

Takto začal druhý ročník celonárodního maďarského závodu v nošení manželek. Že akce získala na oblibě, ukazuje skutečnost, že oproti loňskému říjnu, kdy se konala poprvé a účastnilo se jí 12 párů, přilákala mnohem více diváků i soutěžících.

„Právě jsme vybředli z pandemie a potřebujeme se bavit, nejlépe na čerstvém vzduchu,“ komentoval pro agenturu Reuters pořadatel závodu Gergely Gurály.

Původ až u vikingů

Gurály, který se kromě pořádání závodu i celé soutěže sám účastní, říká, že závod je opravdu náročný. Muži musí proběhnout těžký terénem, probrodit se bahnem i vodou, a to vše se svou drahou polovičkou na zádech. Vítězem je v podstatě každý, komu se to podaří absolvovat celé.

Soutěž v nicnedělání zná svého vítěze, stala se jím jihokorejská kadeřnice

Koktejl

Idea těchto závodů údajně pochází z vikinských dob, v moderní době byla jejich tradice obnovena v 90. letech ve Finsku, často se přitom této soutěži říká „Estonské závody“. Důvodem pro toto pojmenování je, že „estonský úchyt“ je jednou za dvou možností, jak přenášet choť během závodu.

Manželky totiž mohou být nošeny buď klasicky na zádech jako batůžek, nebo si může muž svou drahou polovičku přehodit právě „estonským úchytem“, kdy drží ženu za nohy, které má položené přes ramena. Žena se tedy dívá po celý závod dozadu. V závodě se tedy najde místo i pro taktizování.

Reklama

Výběr článků

Načítám