Hlavní obsah

Soutěž v nicnedělání zná svého vítěze, stala se jím jihokorejská kadeřnice

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ostrově Čedžu, spadajícím do stejnojmenné jihokorejské provincie, se poslední květnovou středu uskutečnila již tradiční soutěž s názvem Space Out Competition, jejíž cílem je zklidnění těla a mysli. Vítězem se zde zpravidla stává ten, kdo má po dobu 90 minut nicnedělání nejnižší a nejstabilnější srdeční rytmus. Tentokrát zvítězila 34letá korejská kadeřnice Kim Ah-reum.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Soutěž, kterou založila v roce 2014 umělkyně Woopsyang, vznikla jako odraz proti rychle se rozvíjející společnosti, jež neustále čelí obrovskému tlaku. Od té doby se událost rozšířila také do Hongkongu či Nizozemska.

Letošní ročník byl podle listu Independent především určen pro ty, kteří se snaží vyrovnat s dopady koronavirové pandemie.

„Svět zasažený pandemií potřebuje Space Out víc než kdy jindy. Doma máme hodně času na klid, ale trávíme ho stresováním se z viru a úzkostmi,“ řekla Woopsyang.

„To, co mozek v této neobvyklé době potřebuje, je okamžik, kdy vypneme a věnujeme se duševnímu odpočinku, abychom se osvobodili od úzkosti,“ přidává se psychiatrička Shin Dong-won, působící v nemocnici v Soulu.

V lese na jihu ostrova Čedžu se tentokrát sešlo celkem 28 účastníků, kteří měli za úkol na 90 minut vypnout mysl a zcela se zklidnit. Pokud chtěli ale myslet na vítězství, nesměli usnout, jinak by byli diskvalifikováni.

Vítězem se v této soutěži stává ten, kdo má během této doby nejklidnější a nejstabilnější srdeční rytmus, který organizátoři účastníkům v pravidelných intervalech měří.

Letos se z vítězství mohla radovat čtyřiatřicetiletá Jihokorejka Kim Ah-reum, která na ostrově Čedžu spravuje kadeřnický salon.

„Byla mi zima a měla jsem hlad. Slyšela jsem vrány a kašel ostatních účastníků, takže nebylo nejjednodušší vypnout,“ svěřila se kadeřnice časopisu Vice s tím, že se vítězství nerodilo hladce.

Reklama

Výběr článků

Načítám