Hlavní obsah

Milovníci whisky, třeste se, největší soukromá kolekce půjde do aukce

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší soukromá sbírka oblíbeného alkoholu půjde do aukce začátkem roku 2020. Téměř čtyři tisíce lahví budou k dispozici novému majiteli, který však bude muset pořádně přitlačit na dřevo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do dražby jde největší sbírka whisky na světěVideo: Reuters

 
Článek

Až do roku 2014 byl majitelem sbírky Richard Gooding. Američan, jehož dědeček začal ve třicátých letech minulého století vyrábět lahve pro jednu z nejznámějších verzí colového nápoje, se dostal k žezlu rodinné firmy, kterou však prodal v roce 1988.

Jeho vášní bylo zejména sbírání lahví whisky, které skladoval ve svém domě v Coloradu. Místnosti říkal jednoduše „bar“.

Rodina podnikatele, jenž zemřel před pěti lety na rakovinu kůže, se nyní rozhodla dát sbírku do aukce, kde se její konečná cena odhaduje na zhruba osm milionů liber (242 milionů korun). Závratná cena se nečeká jen tak pro nic za nic.

Ve sbírce totiž nechybí extrémně vzácné exempláře skotské whisky, které Gooding osobně jezdil sbírat do Skotska, kam kvůli tomu neváhal létat soukromým tryskáčem.

Láhev skotské whisky se vydražila za rekordních 44 milionů

Muži

„Miloval celý ten proces sbírání. Od hledání malých destilerií až po jejich navštěvování, ochutnávání. Vždycky mu přinášelo uspokojení, když objevil nějakou lahev, po které roky toužil. Jeho cílem bylo mít sbírku lahví ze všech destilerií na světě,“ řekla Goodingova žena Nancy.

Ve sbírce se objevují mimo jiné lahve jako The Macallan 1926, který se sám o sobě v říjnové aukci prodal za téměř 1,5 milionu liber (45 milionů korun). Aukce proběhne v únoru příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám