Hlavní obsah

S revolučním přístrojem rychle vystřízliví vaše tělo i peněženka

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by neznal náročná rána, kterým předcházela nějaká ta večerní sklenička... Co když ale potřebujete rychle řídit, nebo jít do práce, ale tester stále ukazuje červená čísla? Vědci z Toronta nyní přišli s přístrojem, který vystřízlivění urychluje. Bohužel zatím stojí v přepočtu stovky tisíc, uvádí Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pozdě bycha honit, když se poklidný večer protáhne a z jedné skleničky se stane poctivá opice. Dlouhé hodiny potom trvá, než se lidský organismus vypořádá s alkoholem v těle. S přístrojem vyvinutým v Torontu to jde ale až třikrát rychleji.

Zařízení s obličejovou maskou, která do těla přivádí oxid uhličitý, funguje na principu hyperventilace. Při rychlém dýchání plíce vylučují z těla alkohol, ale s ním také oxid uhličitý z krve. Pokud by člověk neměl obličejovou masku, začal by pociťovat nepříjemné stavy jako nevolnost a točení hlavy, mohl by upadnout i do bezvědomí.

Zařízení kanadských vědců je prakticky naprosto banální. Nádrž s oxidem uhličitým o velikosti kufříku není nijak technologicky náročná. „Je to velmi jednoduché zařízení, je vlastně k nevíře, že jsme to nezkusili už před desítkami let. Může být vyrobeno kdekoliv,” říká doktor Josheph Fisher z nemocnice v Torontu.

Navzdory jednoduchosti není cena zatím ani trochu lidová. Pokud byste se chtěli dostávat každou sobotu z opice jak namydlený blesk, budete si muset připravit asi 20 tisíc dolarů (450 tisíc korun). V praxi by zařízení mohlo být ale použito při mnohem vážnějších stavech, jakým je nadýchání se oxidu uhelnatého či při otravě alkoholem.

„Lidem samozřejmě nedoporučujeme pít alkohol ve větším množství, ale v principu pomůže i jednotlivcům, kteří přepálí večírek,” dodává Fisher. Zařízení bylo testováno u lidí, kteří vypili sklenici vodky. Ti, kteří následně použili „střízlivěcí” přístroj, byli zbaveni alkoholu v těle až třikrát rychleji než ti, kteří nechali bojovat s alkoholem vlastní tělo bez pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám