Hlavní obsah

Robot, nebo člověk? Servírka v čínské restauraci budí rozpaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní době, navíc v Číně, by obsluha v restauraci v podobě robota poháněného umělou inteligencí už asi nikoho nepřekvapila. Asi málokdo by proto po zhlédnutí videa z jednoho z podniků v čínském městě Čchung-čching řekl, že tamní servírka je s ohledem na své vzezření a pohyby reálnou osobou. Podle všeho tomu tak ale skutečně je.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Záběry z restaurace na jihozápadě Číny, na nichž servírka působící jako robot podává zákazníkům objednávky a čile s nimi interaguje, obletěly v poslední době sociální sítě. Její vzhled i pohyby jsou tak dokonalé, že lidé nemohli uvěřit, že se jedná o reálnou osobu.

Ženou vystupující na videu je ve skutečnosti samotná majitelka restaurace, známá jako paní Čchinová, která se v minulosti věnovala tanci a pouličním vystoupením.

Japonská restaurace, kde si hosté platili za zfackování od servírek

Muži

Tanec je prý i nadále její hlavní životní vášní a v restauraci, kterou otevřela před třemi lety, prý pravidelně pořádá různá vystoupení, aby přilákala více návštěvníků. Největší ohlas ale vzbudila právě imitace robota, při níž používá silný make-up a hostům ukazuje své nacvičené robotické pohyby.

Roboti už jsou součástí restaurací

Jak uvádí server Business Insider (BI), Čína nedávno odhalila velké plány stát se globálním lídrem v humanoidní robotice, tudíž není úplně zcestné si myslet, že servírka na videu je robotem.

Čínské ministerstvo průmyslu a informačních technologií navíc podle BI minulý měsíc zveřejnilo plán masové výroby robotů „pokročilé úrovně“ do roku 2025.

Různé druhy robotů jsou už navíc v některých zemích v restauračních zařízeních běžnou součástí. Podle serveru CBS News například michiganský podnik Noodle Topia v roce 2021 zainvestoval do robota poté, co měl problémy se sháněním zaměstnanců. Od té doby majitel koupil další dva roboty, přičemž cena jednoho se pohybovala okolo 15 tisíc dolarů (cca 339 tisíc korun).

V korejských restauracích pak v roce 2022 zákazníky obsluhovalo na pět tisíc robotů, píše server amerického deníku Financial Times (FT). Jedna tamní majitelka restaurace pro FT uvedla, že se díky robotům nemusí nadále zabývat náborem zaměstnanců a že na rozdíl od lidí roboti nikdy neonemocní ani si nestěžují na své pracovní vytížení.

Kanadský pivovar uvařil pivo podle receptu od chatovacího robota

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám