Hlavní obsah

Původně měl být právníkem, stal se z něj český balonkový král

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmatřicetiletého Tomáše Okurka uchvátil dětský svět nafukovacích balonků. Původně měl tvoření z balonků jen jako koníček, v současnosti se tím živí a pořádá v Česku balonkové výstavy.

Český balonkový král Tomáš Okurek a jeho tvorbaVideo: Denisa Doležalová, Novinky

 
Článek

Tu poslední měl o víkendu v Ostravě. Byla zatím jeho největší. Osmdesát tisíc balonků na ni nafukoval tři týdny. Naštěstí na to nebyl sám, pomáhal mu tým deseti lidí a také jeho žena Michaela Štěpničková.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Tomáš Okurek se ženou Michaelou Štěpničkovou navrhují balonkové výstavy.

„Z balonků jsem začal tvořit v roce 2017, kdy to byl jen můj koníček. Pracoval jsem tehdy jako finanční poradce, jenže práce v kanceláři mě nenaplňovala. Chtěl jsem dělat něco veselejšího a barevnějšího, aby se dospělí i děti kolem mě smáli,“ vysvětloval český balonkový král, který se původně měl stát právníkem. Studoval totiž pět let práva, ale před závěrečnou prací ze studií odešel.

Sochy z šesti tisíc balonků

„Prostě jsem se rozhodl více se věnovat tvorbě z balonků. Nejprve jsem vytvořil pejsky pro svou sestřenici a bratrance, pak jsem se přes tučňáky dostal až k tvorbě balonkových soch. V současnosti dělám sochy, kdy jedna má v sobě pět až šest tisíc balonků,“ líčil dále muž, který své výstavy stále zvětšuje a rozšiřuje.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

S nafukováním a motáním balonků pomáhá tým zhruba deseti lidí.

„Zatím tedy byla ta největší teď v únoru v Ostravě. Nafukování byla obrovská práce. Kromě mého týmu nám pomáhá velké množství kompresorů, díky nimž jsme schopni to zvládnout. Kompresory umí super věc: nafouknou balonky do velikosti, kterou přesně potřebujeme. A všechny balonky nafouknou stejně,“ líčil dále Okurek, který svým spolupracovníkům často s úsměvem říká, že dokud nenafouknou čtyři tisíce balonků, tak žádné čurání.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Jedna socha může být vytvořená až z šesti tisíc balonků.

Společně se svou ženou navrhují design soch a koncept pro celou výstavu. „Pak přijde na řadu nafukování a nakonec motání. Ve chvíli, kdy vám rukama prochází desetitisíce balonků, tak vám ruce chtějí upadnout. Proto jsem rád, že mám skvělé pomocníky,“ popisoval.

Tvoří i pro dvě dcery

Na výstavy už chodí i jejich dvě malé dcery. „Starší dcera je ve třetí třídě a spousta dětí jí říká, že to musí být úžasné mít za tatínka balonkového krále. Co si ale budeme povídat, tak jednoduché to není,“ smál se mladý tatínek s tím, že u dcery je nejdůležitější ve chvíli, kdy vyjde nějaká nová hračka či videohra.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Tomáš Okurek se ženou Michaelou Štěpničkovou na ostravské výstavě

„Já jí mohu hned danou pohádkovou postavičku z balonků postavit. Druhá dcera má dva roky,“ svěřil se balonkář, který po Ostravě chystá výstavu ve Vídni a pak v Brně.

„V Brně to bude v březnu výstava ve speciálních prostorech historické brutalistní budovy Prioru. Letos se bude objekt bourat, proto ho chtějí ještě naposledy nějak oživit. Moc se na to těším,“ shrnul.

Měl našlápnuto na zářnou kariéru v modelingu, italský hezoun se rozhodl být knězem

Muži

Reklama

Související témata:
Tomáš Okurek

Výběr článků

Načítám