Hlavní obsah

Prolomení mýtu: Pojídání šneků nemá základ ve Francii

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že jsou šneci považováni za francouzskou delikatesu? Jsou, ale vypadá to, že mylně. Jejich španělští sousedé je totiž s chutí pojídali zřejmě už několik tisíc let předtím, než jim přišli na chuť Francouzi. Naznačuje to alespoň nejnovější studie.

Foto: Profimedia.cz

Šneci jsou oblíbenou gurmánskou pochoutkou.

Článek

Nová studie poukazuje na fakt, že jeskynní lidé ve Španělsku pojídali šneky zhruba o 10 000 let dříve než jejich severní sousedé. Působí sice trochu nedůvěryhodně, že s touto studií přišli právě španělští vědci, ale ti mají prý neochvějné důkazy pro to, že se šneci ve Španělsku konzumovali před 31 000 až 26 900 lety.

Archeologové prozkoumávali jeskynní pozůstatky na nalezišti Cova de la Barriada nedaleko města Benidorm na pobřeží Costa Blanca.

„Objevili jsme tam velké množství šnečích ulit v mělkých jámách. Naše šetření ukázalo, že byly pečené. Jde tak o nejranější důkaz toho, že šneci činili už v tehdejších dobách součást lidské stravy,” uvedl Javier Fernandez-Lopez de Pablo z Paleologického institutu v Tarragoně.

Králík, koza, jelen, hlemýžď

Nová studie, publikovaná tento týden ve vědeckém časopise Plos One, poskytuje poměrně evidentní důkazy pro to, že byli šneci oblíbenou pochoutkou tehdejších obyvatel oblasti dříve než těch na francouzském území. Zbytky hlemýžďů byly nalezeny v jámách vedle kostních pozůstatků králíka, kozy a jelena.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

„Na jiných nalezištích, v jiných částech Evropy a v severní Africe, byly doposud nalezeny pouze důkazy drobné konzumace šneků. Navíc se tomu tak dělo zhruba o 10 000 let později než na španělském území,” dodal Fernandez-Lopez de Pablo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám