Hlavní obsah

Pro vinaře z Čech a Moravy byl minulý rok ve znamení medailových žní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako na jeden z nejlepších budou na uplynulý rok vzpomínat vinaři z České republiky. Na mezinárodních soutěžích v zahraničí totiž posbírali úctyhodných 1275 medailí a potřetí tak překročili magickou tisícovku. Opět se potvrdila vysoká kvalita a stále rostoucí obliba našich vín i za hranicemi, v tvrdé konkurenci mají stále lepší prestiž.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednou z nejúrodnějších a také turisty nejvíc navštěvovaných vinařských lokalit je Pálava. Také zde se rodí často oceňovaná vína.

Článek

Mezi oceněními se objevily nejen zlaté (509), stříbrné (511) a bronzové (167) medaile, ale také fantastických 63 velkých zlatých a 13 platinových medailí udělovaných jen skutečně mimořádným vínům. Medailové zisky pak korunovalo dvanáct titulů šampiona, tedy ocenění pro vína, která buď celkově, nebo ve svých kategoriích nenašla na soutěžích konkurenta.

Tradiční odrůdy dobývají svět

„Loňský rok byl opět z pohledu ocenění na mezinárodních soutěžích vín pro moravská a česká vína bezesporu velmi úspěšný. To je dobře nejen jako potvrzení světové kvality našich vín, ale hlavně to podporuje stále silnější exportní ambice našich vinařů. Dařilo se nejen v Evropě, kam náš export míří nejčastěji, ale také v Americe, Asii nebo Africe,“ komentoval další velmi úspěšný rok Zbyněk Vičar, ředitel Vinařského fondu.

„Velmi potěšující pak je, jak často bodovaly naše tradiční odrůdy, jako je Müller Thurgau, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené mezi bílými víny a Frankovka a Svatovavřinecké mezi červenými, tedy vína nejtypičtější pro náš region, která nejsou v zahraničí tolik zažitá,“ dodal.

Největší úspěchy loňska

Šampioni: Hned pět šampionů, tedy nejlepší vína svých kategorií, si odvezli moravští vinaři z mezinárodní soutěže bílých vín Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg a tři z celkově sedmi udělených ze slovenské soutěže Muvina Prešov. Dařilo se také na americké půdě, kde si po jednom šampionovi připsali na soutěžích Great American International Wine Competition a Texas International Wine Competition. Absolutním šampionem soutěže se pak stalo moravské víno na soutěži Cool Climate Wine Awards v Polsku a německé PIWI International Wine Challenge.

Platinové medaile: Z padesátky udělených platinových medailí pro vína celého světa jich na soutěži Great American International Wine Competition v New Yorku hned třináct putovalo na Moravu.

Velké zlaté medaile: Celkem patnáct velkých zlatých, nejvíce ze všech soutěží, získali naši vinaři na soutěži Texas International Wine Competition, dvanáct pak na San Francisco International Wine Competition a devět na pařížské Vinalies Internationales. Z posledních velkých zlatých se v závěru roku radovali v Chateau Bzenec a Vican rodinné vinařství Frama Pálava Mikulov, kteří tato prvenství získali na prosincové Portugal Wine Trophy 2023

Nejvíce medailí: Největší úspěch v počtu obdržených medailí zaznamenala moravská a česká vína tradičně ve Vídni na soutěži AWC Vienna. Odvezla si odtud neuvěřitelných 302 medailí včetně Ocenění dobré kvality („Seal of Approval“) a získala úctyhodných celkových 349 ocenění. Na této soutěži čeští a moravští vinaři také dosáhli největšího počtu zlatých medailí, bylo jich třiadevadesát.

Další úspěchy vinaři zaznamenali v celé řadě dalších soutěží. Mimo jiných si také moravská vína připsala dvaadvacet ocenění na mezinárodní soutěži Ryzlinků rýnských, německé Best of Riesling, což je vrcholná soutěž této odrůdy, která je v Německu doma. Hodnocení soutěže je velmi přísné a ocenění se uděluje pouze vínům, která dosáhnou alespoň 87 bodů. Moravská vína zde získala hned třikrát úctyhodných 92 bodů, jedenkrát bylo víno oceněno za jednadevadesát a dvakrát za devadesát bodů.

Boom extrémně sladkých vín podle sklepmistra skončil, slámové ale z nabídky vinařů nezmizí

Muži

Může se vám hodit na Firmy.cz: Výroba vín

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám