Hlavní obsah

Pro sochaře Dostála nic není nemožné. Dokončuje obří kovový Kříž srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní moderní obří kovový kříž, který bude umístěn na nejvyšším kopci ve vyhledávané turistické lokalitě Bělecký mlýn na Prostějovsku cca jeden kilometr od takzvaného Zámečku, aktuálně dokončuje olomoucký umělec Jan Dostál (38), jenž tvoří obří plastiky zejména z oceli a dalších kovů. Kříž srdce naváže na sochy Ohnivého anděla a Vetřelce ze slavné filmové ságy, které tam umístil v loňském roce.

Foto: Petr Marek, Novinky

Jan Dostál a jeho Kříž srdce v areálu, kde má v Olomouci dílnu

Článek

„Tím, že vytvořím kříž, jenž bude stát na nějakém vrcholu, jsem se zabýval už pět, šest let. Majitel Běleckého mlýna, který si objednal už sochu Ohnivého anděla, tam chtěl původně dřevěný kříž od truhláře. Já pak ale vymyslel kovový, udělal vizualizace a on na to kývl. Zhruba desetimetrový kříž bude vážit sedm tun. Půjde o něco neotřelého,“ popsal sochař.

Nosným momentem vznikajícího díla je srdce. „Myšlenka se zrodila v době, kdy vypukla válka na Ukrajině. Kříž má lidem připomínat, že by k sobě měli přistupovat srdečněji než v současnosti, kdy se v něčem pořád předhánějí, válčí mezi sebou, rvou se. Zkrátka, aby v civilizaci hrálo roli více srdce,“ vysvětlil Dostál.

Foto: Petr Marek, Novinky

Jan Dostál a srdce, které doplní jeho kříž

Původně měl na tomto projektu pracovat čtyři měsíce. „Dělám na tom však už rok a půl. Je to náročné, samotného mě to překvapilo. Za čtrnáct dnů ale snad bude hotovo,“ pověděl a prozradil, že kříž spolu s Ohnivým andělem ze zrezivělé oceli s rozpětím křídel sedm metrů, jehož vzhled výrazně ovlivňuje intenzita slunečního záření, a také Vetřelcem, bude na budoucí Dostálově stezce.

Pardubice si na rok půjčí třímetrového ocelového koně

Kultura

„Já vytvořím směrovky a majitel si je tam nechá nainstalovat. Bude to super, protože je tam krásná příroda a ta lidi láká,“ míní. Jako příklad uvedl dva motorkáře, kteří ujeli 90 kilometrů jen proto, aby se na Ohnivého anděla a Vetřelce podívali. „Zrovna jsem tam byl a musím říct, že mě to potěšilo,“ říká spokojeně.

Foto: Petr Marek, Novinky

Horní část Kříže srdce Jana Dostála

Na místo bude kříž dopraven jako nadměrný náklad. „Instalovat ho budeme největší hydraulickou rukou v Česku, protože jeřáb na kopec nevyjede. Nějak tam budeme muset dostat ale plošinu, neboť zhruba v devíti metrech budu svařovat. Kříž totiž nelze převézt v jednom kuse. Stojná část, břevno a srdce musí jet zvlášť. Beton je tam nachystaný už od loňska, k tomu kříž přišroubujeme,“ konstatoval.

V mládí ho bavila keramika. Na střední škole se pak rozhodl pro architekturu. „Chodil jsem do přípravného kroužku, abych se vykreslil, naučil perspektivu a tehdy ke mně umění přišlo. Začal jsem se dřevem, vytvořil jsem dvoumetrového anděla a už mě to nepustilo. Po roce jsem se lehce dotkl železa, vtáhlo mě to a od té doby pracuji s ním,“ vzpomíná na začátky.

Foto: Petr Marek, Novinky

Jan Dostál při práci v dílně v Olomouci

Tvoří už 13 let. Jeho projekty jsou stále větší, složitější. „Minulý rok jsem dělal do Prahy šestnáctimetrový závěsný lustr o váze pěti tun. Novou administrativní budovu v Roztylech, kde bude umístěn, otevřou za dva týdny. Před ní ještě bude i mnou vytvořená fontána s digitálním vodopádem,“ uvedl Dostál.

Mimořádných počinů má ale za sebou více. Vytvořil například i desetimetrovou sochu Mrak pro český pavilon poslední světové výstavy Expo v Dubaji.

„Tehdy se naložily tři kontejnery věcí a tam jsme to kompletovali. Mým mottem prostě je, že nic není nemožné. Obecný přístup je takový, že socha má mít určitou velikost a někde stát. Já však dělám extrémně těžké věci, mnohé zavěšuji. Komunikuji se statiky, abych svá díla dostal do krajnosti, pracuji neustále s novými technologiemi tak, aby vzniklo něco unikátního, jedinečného. A Kříž srdce právě takovým dílem bude,“ zdůraznil umělec.

Foto: Petr Marek, Novinky

Jan Dostál při práci

V zajímavé dílo hodlá proměnit i dům, který si staví v Čechovicích nedaleko Olomouce.

„Půjde o jednu velkou sochu. Dřevostavbu postupně obalím plechem a před ní postavím zhruba patnáctimetrovou sochu, která dům postupně pohltí. Kdo tam přijde, bude vlastně v soše. To je ale budoucnost. Uvidím, co z toho nakonec vzejde,“ dodal.

Vladimír Janoušek komunikuje skrz sochy

Kultura

Výběr článků

Načítám