Hlavní obsah

Po zaražení hory už do vinohradu nesmí vstoupit nikdo nepovolaný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastal čas „zarážení hor“. Jde o prastarý zvyk uzavírání vinice s dozrávajícími hrozny. Po tomto obvykle lidovou slavností provázeném aktu, kdy se do vinohradu skutečně zarazila, tedy zatloukla, několik metrů vysoká tyč, byl vstup do vinohradu již zakázán. Tradice má kořeny jak v pohanských zvycích, tak mezi křesťany, kteří se při „zamykání“ vinohradu modlili za nadcházející úrodu.

Foto: Archiv obce Vrbovec

Zarážení hory ve Vrbovci je také ukázkou dodržování lidových tradic

Článek

A samozřejmě to byl i signál pro případné zloděje hroznů, kteří sice víno dělali, ale vlastní hrozny neměli, což se ostatně stává i v současnosti. Výjimku v zákazu vstupu měly pouze těhotné ženy a nemocní, kterým bylo dovoleno utrhnout si tři hrozny za den.

Na dodržení zákazu dbal hotař, tedy hlídač vinohradu. Tresty za porušení byly přísné, pokud byl zloděj přistižen, čekalo ho i useknutí ruky či nohy.

Moravská vína okouzlila New York

Muži

Tradice této oblíbené slavnosti začínají obvykle v polovině srpna a bez ohledu na fakt, že letos se zrání hroznů opozdilo nejméně o dva týdny, se zarážení hory s doprovodným programem poprvé uskutečnilo už o uplynulém víkendu.

Konkrétně například v Tasovicích na Znojemsku, kde se slavnost spojená s ochutnávkou vín a zaražením horenského znamení ve vinohradu odehrála za doprovodu cimbálové muziky.

V Mikulově slavnost po pátečním večerním zaražení hory pokračovala i v sobotu odpoledne degustací.

Další uzamykání vinohradů proběhne symbolicky o týden později 19. srpna na Vinckově náměstí v Bořeticích.

Nejlepší vína roku 2023 pocházejí z druhé strany zeměkoule

Muži

Může se vám hodit na Firmy.cz: Vinné sklepy, Degustace vín

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám