Hlavní obsah

Pivo, chlapské řeči, břitva: Němci se vracejí k holičům

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němečtí muži si znovu oblíbili kníry i bradku – a nechávají o ně znovu pečovat své holiče. Ve velkoměstech se otevírají nové, zpravidla luxusní salóny, které mají zakrátko plno. Má v tom prsty James Bond.

Foto: Profimedia.cz

Holení břitvou mnoho mladých mužů nikdy nezažilo.

Článek

V mnichovském holičském salónu Davida Fechnera (27) je všechno až sentimentálně letité a starosvětské: mramorové umyvadlo, hranatý telefon, pokladna s chromovou pákou, vůně pravé kolínské, pižma a máty. Počítačový grafik Malthe Luda (29) s dlouhými kotletami a úzkou pěšinkou usedá do koženého křesla. Letmým pohledem v zrcadle si zkontroluje vlasy, bradu a límec a řekne: „Jako vždycky!“

David Fechner si už mezitím nabrousil břitvu. Než se pustí do díla, načepuje svému štamgastovi třetinku piva a začnou probírat, jak to hrál mnichovský Bayern. Panický strach z nákazy HIV po možném říznutí břitvou a prudký rozmach holicích strojků a kvalitních žiletek pro „práci doma“ vyhnaly v 80. letech holičství z náměstí a ulic. To už dnes neplatí.

Kvalitní whiskey bar součástí

List Süddeutsche Zeitung vypočítává velké návraty: berlínský salón Nicole Wheadonové se chlubí zkušenými mistry břitvy „dovezenými“ z New Yorku, mezi zákazníky vyhlášeného podniku ve finanční čtvrti ve Frankfurtu nad Mohanem nechybějí herci, fotbalisté a především bankéři a v Hamburku se činí Thomas Meinecke v salónu s antickými křesly a s vlastním vysoce kvalitním whiskey barem. Kvůli reklamě na jeho firmu se nechal snad vůbec poprvé břitvou oholit fotbalový trenér Jürgen Klopp, jenž stojí za úspěchy Dortmundu.

Foto: Profimedia.cz

Pánské holičské salóny se opět vrací do módy.

Firma Böker ze Solingenu, bašty německé výroby nožů, škrtla výrobu břitev, kterou začala v roce 1869, ze svého sortimentu už před třiceti lety. Loni ji obnovila, přičemž poptávka stoupla natolik, že dodací lhůty se vyšplhaly na půl roku.

Bond a fitness centra

A co se stalo? Mluvčí Bökeru si vybavuje napínavou a současně lechtivou scénu z bondovky Skyfall z roku 2012, kdy Bond girl, ztělesněná Naomi Harrisovou, nechává ve svitu svíček klouzat břitvu po hrdle Daniela Craiga. Tak se zrodila móda.

Druhý faktor se nazývá fitness centrum. Zejména ta větší a vyhlášenější se v USA dnes kromě kadeřnictví neobejdou bez holičství – a tato praxe se už přelévá i přes oceán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám