Hlavní obsah

Čech na elektrickém prkně zdolal rekordních 170 kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl to být dobrodružný výlet s přáteli, nakonec se z něj vyklubal obdivuhodný sportovní výkon. Český surfař Petr Hozák ujel začátkem března na elektrickém hydrofoilingovém prkně, známém pod názvem eFoil, během osmi hodin v Andamanském moři v Thajsku dlouhých 170 kilometrů a podle svých slov tím překonal světový rekord.

Foto: Archiv Petra Hozáka

Petr Hozák během svého rekordního výkonu v Thajsku

Článek

„Původně jsme si udělali s přáteli jen výlet, jel jsem na eFoilu a vždy jsme jen vyměnili baterii, kterou jsme nabíjeli na doprovodné lodi. Plán byl dojet se podívat až na pevninu Krabi, cestou se zastavit na ostrově Phi Phi a vrátit se zpět na ostrov Phuket,“ svěřil se Hozák.

Nakonec se ale ukázalo, že jeho výkon byl rovněž rekordním. Nejdelší vzdálenost na eFoilu totiž podle serveru Lift Foils do té doby držela skupinka surfařů, která vloni na elektrickém hydrofoilingovém prkně zdolala v Thajském zálivu v součtu o 50 kilometrů méně.

Foto: Archiv Petra Hozáka

Během dlouhé cesty navštívil celou řadu krásných míst

„S pomocí aplikace v chytrém telefonu jsem si po celou dobu měřil ujetou vzdálenost. Celkový počet ujetých kilometrů se vyšplhal na 170. Tím jsme pokořili světový rekord. S sebou jsme měli šest baterií s tím, že jsme je museli cestou nabíjet pomocí připraveného generátoru na palubě lodi,“ vysvětlil Čech, který si svoji výpravu na eFoilu i přes těžké podmínky náležitě užil.

„Cestou jsem viděl několik létajících ryb, jednoho plachetníka a nespočet krásných míst. Počasí bylo perfektní, jen jsme zhruba třetinu cesty jeli v silném protivětru,“ sdělil.

Foto: Archiv Petra Hozáka

Na doprovodné lodi měl spoustu kamarádů, kteří mu pomáhali s výměnou baterií

Prkno s elektropohonem, bezdrátovým ovládáním a křídlem, díky němuž jezdec doslova létá nad hladinou, Hozák ovládá již několik let a zájemce na něm učí v Itálii na Lago di Garda.

„Díky hydrodynamice se vznesete nad vodní hladinu a zažijete tak opravdu mimořádný pocit, který spojuje surfování a létání. Navíc se to naučíte během několika minut. To prostě musíte vyzkoušet,“ popisuje zážitek Hozák.

Otec se synem překonali Lamanšský průliv na elektrickém prkně

Koktejl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Thajska

Reklama

Související články

„Létat” nad vodou? Dnes už žádný problém

Nudí vás tradiční vodní sporty, jako je například surfing? Dnešní doba nabízí už mnohem víc a sen o létání nad hladinou už není žádný problém. Budoucnost...

Výběr článků

Načítám