Hlavní obsah

Obří sbírka vláčků jde do aukce. Za rarity si ale zájemce musí pořádně připlatit

Milovníci modelů vláčků by měli zpozornět. V prosinci se totiž ve Velké Británii uskuteční aukce, která by měla být největší svého druhu na Britských ostrovech. Odhaduje se, že sbírka nejmenovaného majitele se vydraží až za 100 tisíc liber, tedy v přepočtu za 2,8 milionu korun.

Do dražby jde jedna z největších soukromých sbírek vláčků ve Velké Británii.Video: AP

 
Článek

Celá sbírka obsahuje přibližně tři tisíce položek, některé z nich jsou staré sto let. Podle Stuarta Bulla, který sbírku nejmenovaného majitele draží, by se mohlo jednat vůbec o největší kolekci, která kdy byla ve Velké Británii prodána.

Nejdražší jednotlivé kousky sbírky mají hodnotu zhruba 600 liber, tedy necelých 18 tisíc korun. Očekává se, že celá sbírka vynese majiteli zhruba 100 tisíc liber, ze kterých však část připadne zprostředkovateli a aukčním portálům.

Paradoxem na celé aukci je, že majitel nemá podle slov zprostředkovatele nijak zvláštní vztah k vlakům a ve skutečnosti se jim pokud možno vyhýbá. „To je velmi vzácné, obvykle sběratelé mají ke sbírce osobní vztah,“ přitakává Bull, který se o sbírce dozvěděl poprvé v září letošního roku.

Sbírka byla nyní umístěna do prostoru bývalého supermarketu ve městě Chard, kde je dostatek prostoru pro vystavení veškerých předmětů. „Museli jsme se s dodávkami několikrát otočit tam a zpátky, bylo toho opravdu dost,“ řekl Bull, jehož společnost se na aukce specializuje.

Hodnota modelů roste

Zájemci si mohou předměty včetně mašinky od firmy RailKing prohlédnout během osobních prohlídek, které jsou naplánovány na začátek prosince, uvedla agentura AP.

„Všechno probíhá podle plánu, jedeme plnou parou vpřed,“ zažertoval Bull. Sbírka bude během online aukcí (10. a 11. prosince) na platformách Salesroom.com, Easy Live Auction a Bidspirit rozdělena do zhruba 1200 položek, není tak třeba kupovat celou sbírku pohromadě.

Odborník James Fitzpatrick, který aukci pomáhá organizovat, se domnívá, že modely vlaků jsou vynikající prostředek pro zhodnocení peněz. „Hodnota modelů vzrostla od roku 1980 o pět tisíc procent,“ uvedl.

Obraz Toyen se v aukci prodal za 35 milionů korun

Domácí

Doufala, že za vázu dostane 50 tisíc. Nakonec to bylo 189 milionů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám